Hurikán Harvey nad Texasem zeslábl na tropickou bouři, dál hrozí katastrofální záplavy

Hurikán Harvey zeslábl nad Texasem na tropickou bouři. Za sebou zanechal skoro 300 tisíc lidí bez elektřiny a způsobí ještě zřejmě rozsáhlé záplavy. Prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy. V texaském městě Rockport, jednom z nejhůře zasažených, zemřel jeden člověk. Jde o první úmrtí, které americké úřady v souvislosti s hurikánem ohlásily.

Některá místa na texaském pobřeží budou neobyvatelná až několik měsíců. Podle BBC navíc panují obavy, že někteří lidé zůstali uvězněni ve zřícených budovách.

Do pátracích a vysvobozovacích operací je zapojeno tisíc osob, Texas také nasadí armádu do uklízecích prací. Do zasažených míst pošle místní vláda vodu a potraviny, guvernér vyhlásil stav katastrofy v dalších dvaceti okresech.

Média varují, že Harvey by se mohl stát nejsilnějším hurikánem na území Spojených států od roku 2005, kdy pobřeží zpustošil hurikán Katrina. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) se živel dostal nad pevninu v pátek kolem desáté večer místního času.

Během noci zesílil na čtvrtý stupeň. Na pobřeží Texasu udeřil s prudkými dešti a větrem o síle 209 kilometrů za hodinu. Jedním z nejvíce postižených míst je město Rockport. Při požáru domu tam zemřel jeden člověk.

Úmrtí v Rockportu potvrdil soudce C.H. „Burt“ Mills, podle kterého hurikán také způsobil nejméně dvanácti osobám lehká zranění. Poškozená je tam řada budov, nejde elektřina, nefungují telefony ani internet. Hmotné škody hlásí i město Corpus Christi v jižním cípu Texasu. 

Události: Hurikán Harvey připravil statisíce Američanů o elektřinu (zdroj: ČT24)

Úřady vyzvaly obyvatele, aby si na ruce napsali svá jména

Lidi, kteří se odmítli z města evakuovat, úřady před pár dny žádaly, aby si na ruce napsali svá jména a čísla sociálního zabezpečení pro případ, že by nepřežili. Úřady by tak jejich těla dokázaly identifikovat. „Bylo to hrozné,“ uvedl jeden z obyvatelů Rockportu, sedmapadesátiletý Joel Valdez. „Cítil jsem, jak se celý dům hýbe,“ dodal.

Na předměstí Missouri Sienna Plantation se v noci vytvořilo malé tornádo, které podle místních zpráv poničilo padesát domů. Město Port Lavaca bylo odříznuto od elektřiny a některé jeho ulice byly zaplaveny. „Náklady na odstranění škod budou obrovské,“ řekl agentuře Reuters starosta Jack Whitlow.

Ve městě Corpus Christi úřady vyzvaly obyvatele k menšímu využívání vodovodů a toalet, protože výpadky proudu narušily provoz čističek vod. Nabádají rovněž k převařování vody.

Nyní se již Harvey změnil v tropickou bouři, v Texasu je to přesto nejsilnější živel za poslední půlstoletí. „Opravdu se modlíme, aby lidé naslouchali činitelům řešícím nouzové situace a dostali se (hurikánu) z cesty,“ uvedl mluvčí NHC.

Hurikán sice zeslábl, ale jeho pohyb se zároveň výrazně zpomalil. Teď se nastěhoval nad jižní vnitrozemí Texasu, kde vydatně prší, a škody, které způsobí, už nebudou kvůli větru, ale hlavně kvůli záplavám. Očekává se, že místy by mohl napršet až metr vody.
Martin Řezníček

Americký prezident Donald Trump už v Texasu vyhlásil stav přírodní katastrofy. Na Twitteru uvedl, že tak učinil na žádost texaského guvernéra Grega Abbotta. Podle prezidenta krok umožní plné uvolnění pomoci federální vlády. 

Hurikán nabral sílu velmi rychle. Ještě ve středu i ve čtvrtek vše vypadalo jako obyčejná letní bouřka. Státní úřady se nyní obávají možných záplav a poškození ropných zařízení. Harvey s sebou totiž přináší obrovské přívaly vody. 

„V okolí Houstonu, čtvrtého největšího města Spojených států, může napadnout až metrový sloupec vody,“ upozornil zpravodaj České televize Martin Řezníček, který je nyní přímo v Texasu. V Houstonu jsou přitom podle něj záplavy běžné, i když napadne jen několik centimetrů.  

Kvůli hurikánu bylo rovněž uzavřeno několik rafinérií a zastaveno 22 procent těžby ropy v Mexickém zálivu, což vedlo k růstu cen benzinu.

Hurikán Harvey
Zdroj: Reuters/NASA

V pobřežních oblastech by Harvey mohl vzedmout až čtyřmetrové záplavové vlny. „Tahle bouře Harvey se zapíše do paměti nejen tím, jak intenzivní byl první úder, ale hlavně tím, jak dlouho bude přetrvávat,“ poznamenal šéf meteorologické služby NWS Louis Uccellini.

Do bezpečnějších míst se již přesunuly desítky tisíc Američanů. Situaci ale komplikují úřady, které ohledně evakuací vydaly protichůdná doporučení. Texaský guvernér vyzval, aby prchlo více obyvatel.

„Povede to k tomu, před čím jsme varovali – rozsáhlým povodním na mnoha místech po celé délce pobřeží od města Corpus Christi až do Houstonu. Zejména lidé v níže položených oblastech by se měli evakuovat,“ konstatoval Abbott.

Harvey se rozhodně zařadí mezi nejsilnější hurikány, které kdy zasáhly pobřeží Ameriky. Ten nejsilnější byla Katrina v roce 2005. Vítr bude slábnout, ale hlavní nebezpečí je ve vydatných srážkách. Na jihu Texasu spadlo do dnešního rána 200 litrů vody na metr čtvereční.
Pavel Karas
meteorolog ČT

Představitelé města Houston naopak poradili lidem, ať spíš zůstanou doma. V některých okresech probíhají dobrovolné evakuace, jinde povinné, informoval server listu Houston Chronicle. 

Některé Američany zastihl hurikán Harvey během dovolených. „Těšili jsme se, ušetřili jsme si na to, jsme tady a zvládneme to. Nenecháme si to ničím zkazit,“ podotkla turistka z Bridgeportu v Texasu Melissa Reynoldsová.

New Orleans se obává další Katriny

Před bouří varoval i starosta New Orleansu. „Není žádný důvod ke klidu v okamžiku, kdy máte v Mexickém zálivu obří bouři, to místní lidé vědí. Musíte zůstat ostražití, být ve střehu, jak my říkáme. Je nutné být připravení, protože jak víme, tyhle věci se mohou obratem změnit,“ zdůraznil Mitch Landrieu.

Právě v Louisianě mají ještě v živé paměti hurikán Katrina, který region pustošil v roce 2005. Jedna z nejsilnějších bouří svého druhu tehdy zabila nejméně 1300 lidí a způsobila škody za víc než 100 miliard dolarů.