Pohřeb Thatcherové bude příští týden a přijde na čtvrt miliardy

Londýn - Oficiální pohřeb bývalé britské ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové se podle úřadu britského premiéra uskuteční ve středu 17. dubna. List Daily Mirror odhaduje, že pohřeb ve stylu posledního rozloučení s princeznou Dianou přijde na osm milionů liber (téměř 250 milionů korun) a bude nejokázalejším pohřbem politika od roku 1965, kdy Británie vzdala poslední čest Winstonu Churchillovi. Expremiérka, která zemřela včera v 87 letech, se přitom před smrtí vyslovila proti okázalému pohřbu; ten také na její výslovné přání nebude státní.

Podle médií se Thatcherové dostane vojenských poct a oficialit jako v případě pohřbu královny matky Alžběty v roce 2002 nebo lady Diany v roce 1997. List Daily Mirror poznamenává, že mnozí Britové si kladou otázku, zda je vůbec vhodné vyhazovat peníze na tak okázalý pohřeb ženě, která rozdělila národ.

„Neplýtvejte penězi za leteckou přehlídku na mém pohřbu,“ byla jedna z vět Margaret Thatcherové podle mluvčího rodiny Tima Bella. Expremiérka prý ani nepovažovala za vhodné, aby se její rakev slavnostně vystavovala na katafalku, což se britská vláda rozhodla respektovat.

Dnes v časných ranních hodinách bylo tělo Thatcherové odvezeno z hotelu Ritz, kde pod lékařským dohledem trávila poslední měsíce svého života. Ostatky byly převezeny na neznámé místo, kde zůstanou během příprav na pohřeb.

Den před pohřbem bude rakev se zesnulou odvezena do kaple Panny Marie v londýnském parlamentu, kde bude uložena přes noc. V den pohřbu bude z centra města vykázána doprava a pohřební vůz odveze rakev do kaple britského královského letectva ve Westminsteru. Odtud ji na dělostřelecké lafetě odvezou do katedrály svatého Pavla. Pohřbu se zúčastní i královna Alžběta II. a její manžel princ Filip, stejně jako řada dalších státníků. Smuteční obřad bude vysílat televize v přímém přenosu. 

Podle přání Thatcherové by měli u její rakve tvořit čestnou stráž mimo jiné váleční veteráni v červených kabátcích. Její rodina si vymohla, že se k ostatkům nemají přikládat žádné květiny, ale peníze, jež by byly na tento účel vynaloženy, mají být věnovány charitě. Kremace se má uskutečnit v rodinném kruhu v Mortlake v jihozápadním Londýně. Popel by měl být uložen vedle urny manžela expremiérky Denise na hřbitově Královské nemocnice v Chelsea.

Winstonu Churchillovi se při pohřbu dostalo výjimečně nejvyšších poct náležejících pouze královnám a králům. Stejně výjimečných poct se dostalo ještě v roce 1852 vévodovi z Wellingtonu, který porazil Napoleona u Waterloo. „Železná lady“ bude mít pohřeb s vojenskými poctami, tedy jen o stupeň méně okázalé rozloučení, než je plnohodnotný státní pohřeb. Stejně jako Churchillovi se ale i jí dostane té cti, že na pohřbu bude přítomen královský pár.

Do Velké Británie chodí jedna kondolence za druhou, Thatcherová ale měla i své odpůrce. Ti připomínají, že rozdíly mezi chudými a bohatými naopak prohloubila a znesvářené strany nespojovala. Její tvrdé vyjednávání bylo pověstné. Škrtala výdaje, ale i daně, obrovskou moc dala volnému trhu. Privatizovala železnice, razantně omezila moc odborů a nařídila zásah proti těm, kterým se to nelíbilo. Klesající popularitu jí u Britů zvedla až válka s Argentinou o Falklandské ostrovy, z níž Thatcherová vyšla vítězně.

David Cameron, britský ministerský předseda:
"Jejím dědictvím bude to, že tak dobře sloužila své vlasti, zachránila naši zem a projevila při tom obrovskou statečnost. Lidé se budou učit o ní a jejích úspěších desítky let, možná i staletí. Musíme ale také myslet na její rodinu."

Helmut Kohl, bývalý německý kancléř:
„Je to pro mě obrovské překvapení. Byla to skvělá žena, za kterou neexistuje náhrada. Jsem plný úcty a respektu k naší společné minulosti.“

John Major, bývalý britský premiér:
"Nikdy jsem nezažil, že by byla nepříjemná na někoho, kdo by se nedokázal bránit. Milovala ale tvrdé diskuse s kolegy. Můj vztah s ní začal skutečně ostrou pří."

Tony Blair, bývalý britský labouristický premiér:
„I když jsem z opačné části politického spektra, je třeba uznat, že byla obrovskou politickou osobností a změnila velkou spoustu věcí.“