Texas zasáhne hurikán Harvey. Mohlo by jít o nejsilnější hurikán v USA za 12 let

K Texasu se blíží hurikán Harvey (zdroj: ČT24)

Hurikán Harvey mířící k pobřeží amerického státu Texas zesílil v pátek na třetí stupeň na pětistupňové škále. Zřejmě půjde o nejsilnější hurikán na území USA od dob, kdy pobřeží zpustošil hurikán Katrina v roce 2005. Prezident Donald Trump zvažuje, že vyhlásí stav přírodní katastrofy, což by umožnilo uvolnit prostředky z federálních fondů.

Texaský guvernér Greg Abbott již požádal federální vládu o pomoc v předtuše hrozící pohromy.

Pevninu by měl Harvey zasáhnout v pátek okolo půlnoci místního času (v sobotu ráno SELČ) a podle meteorologů bude životu nebezpečný. S odvoláním na Národní středisko pro hurikány (NHC) o tom informovala agentura Reuters.

Při síle tří stupňů Saffirovy-Simpsonovy stupnice rychlost větru dosahuje minimálně 178 kilometrů za hodinu. V pátek v poledne SELČ se Harvey nacházel zhruba 290 kilometrů jihovýchodně od města Corpus Christi v jižním cípu Texasu a k pevnině míří rychlostí 15 kilometrů v hodině. Vítr, který ho doprovází, dosahuje rychlosti 165 kilometrů za hodinu.

Harvey by se mohl stát nejsilnějším hurikánem na území Spojených států za více než deset let.

Šéf Národní meteorologické služby (NWS) Louis Uccellini uvedl, že Harvey představuje „vážné nebezpečí“ pro obyvatele Texasu. Upozornil, že cestou k pevnině hurikán nabírá na síle. Mimořádně silné deště provázející hurikán by podle něj mohly způsobit záplavy.

Některé texaské okresy, které leží na předpokládané trase hurikánu, nařídily evakuace obyvatel. Texaský guvernér aktivoval kolem 700 členů Národní gardy, kteří by měli pomáhat při odstraňování škod.

Povinnou evakuaci naopak nenařídilo město Corpus Christi. „Nebudu vystavovat nebezpečí naše policisty a hasiče, aby se snažili odvést z domů ty, kteří nikam nechtějí,“ prohlásil starosta města Joe McComb.

Na řádění živlu se obyvatelé pobřeží již připravují, nakupují zásoby potravin a vody a zabezpečují své domovy, kdy okna zabedňují dřevěnými deskami.

Situaci v Texasu sleduje také Trump, který nabídl guvernérovi federální pomoc. „Prezident přislíbil poskytnout všechny zdroje federální vlády v pomoci s přípravou (na hurikán) a také k následným záchranným pracím a rekonstrukcím,“ konstatoval Abbot.

Harvey se ve čtvrtek překvapivě rychle změnil z tropické tlakové níže v hurikán první kategorie. Obavy z hurikánu tlačí cenu ropy na světovém trhu vzhůru.