Vesničané v Kambodži chrání prales vlastními silami. Často před vlastními lidmi

Horizont ČT24: Vesničané v Kambodži chrání prales vlastními silami (zdroj: ČT24)

Vesničané v Kambodži se rozhodli bojovat proti nelegální těžbě v tamních pralesech. S navigací a fotoaparáty kontrolují a hlídají plochu o rozloze 3600 kilometrů čtverečních. Patroly chrání prales před destrukcí z vlastních řad. Dřeviny kradou ti nejchudší, kteří pak surovinu prodávají vietnamským dealerům. Sami z toho mají jen zlomek, většina zůstane překupníkům.

Prey Lang je největší nížinný prales v jihovýchodní Asii. Je domovem nejmíň 20 ohrožených druhů rostlin a 27 ohrožených druhů zvířat. Jeden z nejdůležitějších kambodžských ekosystémů ale decimuje nelegální těžba. 

Kambodžané s GPSkou a mobily, které jim zajistil americký grant, pečlivě zaznamenávají každou stopu ilegálního jednání a vše předávají místním úřadům. Organizace má kolem 120 stálých členů, vše funguje na dobrovolnické bázi.

„Poprosili jsme, aby nám s tím někdo pomohl, protože jsme chtěli vědět, co se dá udělat. Děláme to ze srdce,“ říká lídr dobrovolníků v provincii Kratie Bun Leang.

Kambodžští vesničané chrání prales
Zdroj: ČT24
Proměna kambodžského pralesa v důsledku kácení
Zdroj: Open Development Cambodia/Youtube

Pro místní chudé Kambodžany je prales místem, kde získávají stavební materiál, přírodní léky a hlavně pryskyřici. Prodej obyčejné, ale léčivé smůly je pro ně často jediným zdrojem peněz.

„Jsou to místní, nejezdí sem ti důležití lidé. Místní kradou jak o život. Musíme pokrýt velké území a nikdo nám s tím nepomáhá,“ řekl Jim Vichay z lesní policie.

Kambodža kvůli těžbě vzácného dřeva přišla za posledních 20 let o víc než pětinu svého pralesa. Strážci pralesa ale věří, že společnou aktivitou a důslednými kontrolami zmůžou hodně.

Vydáno pod