Německo testuje kamery proti teroristům. Ke zmatení zatím ale stačí i brýle

Události: Německo testuje kamery snímající obličej (zdroj: ČT24)

Německý spolkový ministr vnitra představil testovací projekt, který má zrychlit pátrání po teroristech a zločincích nebo dokonce zasáhnout dřív, než k útoku dojde. Hlavní roli v něm hrají kamery, které v reálném čase rozpoznávají obličeje. Systém ale stále není dokonalý. Technici přiznávají, že stačí čepice nebo sluneční brýle a úspěšnost klesá.

Testování probíhá na berlínském nádraží Südkreuz. Zatímco někteří si přejí, aby pokus nevyšel, policie doufá, že dostane účinný nástroj pro boj s kriminalitou a terorismem. „Pokud vše vyjde, bude to enormní výhra pro bezpečnost obyvatel Německa,“ uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Testu se účastní tři sta dobrovolníků. Jejich obličeje snímá trojice kamer a systém vše okamžitě porovnává s databází. V případě shody má spustit alarm.

Podobný pokus v Německu proběhl už v roce 2006 na nádraží v Mohuči. Systém ale rozpoznal sotva třetinu obličejů lidí, kteří se testu účastnili. Za šera nebo v noci byla úspěšnost ještě nižší, říká zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.

Systém stále není stoprocentní

Technologie sice postoupila výrazně kupředu, lidé ale nemusí nosit masky, aby ji obešli, podotýká zpravodaj ČT. „Stále můžeme upravovat parametry, přizpůsobovat systémy třeba světelným podmínkám a kamerám. K výpadkům ale samozřejmě stále dochází,“ uvedl technik německé policie Michael Breuer.

V ideálním případě má systém odchytit pohyb nebezpečného člověka. Proto ale musí skenovat obličeje všech. Podle kritiků tím porušuje ústavní právo na anonymní pohyb na veřejnosti.

„Dobrovolníci s účastí v testovacím projektu souhlasili, takže nevyvolává právní pochyby. Ostrý provoz ale současný právní rámec v Německu neumožňuje,“ říká mluvčí berlínského úřadu pro ochranu osobních údajů Dalia Kuesová.

Na nádraží v Německu už jsou tisíce policejních kamer, záznamy ale vyhodnocuje člověk. Potřebu změn zákonů pro nasazení nové technologie přiznává i vláda. Na řadu přijde, pokud půlroční test skončí úspěchem.