Režiséra kritizujícího Kreml poslal soud do domácího vězení

Ruský režisér Serebrennikov skončil v domácím vězení (zdroj: ČT24)

Ruský soud nařídil divadelnímu režisérovi Kirillu Serebrennikovi domácí vězení. Umělec čelí podezření ze zpronevěry státních peněz a může skončit až na deset let ve vězení. Serebrennikov ve svých hrách často kritizoval Kreml. Nyní bude smět používat telefon a komunikovat s okolím jen s povolením vyšetřovatelů.

Před soudem se shromáždily stovky režisérových známých a příznivců, kteří zablokovali silnici, a tak doprava v centru Moskvy kolabovala, informoval zpravodaj ČT David Miřejovský.

Umělec je podezřelý, že zpronevěřil asi milion dolarů (přes 22 milionů korun) poskytnutých na jeho tvorbu v letech 2011 až 2014. Před soudem obvinění odmítl s tím, že peníze použil na „velké a skvělé“ projekty pro mladé talenty.

„Obvinění proti mé osobě jsou absurdní. V Rusku poctivě pracuji už mnoho let. Právě teď natáčím film a připravuji premiéru v divadle. Nebudu se skrývat. Už dva měsíce plně spolupracuji s vyšetřovateli,“ uvedl Serebrennikov.

Soud odmítl režisérovo propuštění na kauci, přestože se za něj zaručilo přes třicet známých osobností, které nabízely kauci v desítkách milionů rublů. Až do 19. října nesmí bez souhlasu vyšetřovatelů používat telefon ani jiné komunikační prostředky.

Serebrennikova díla často kritizují byrokracii, korupci i vedení státu. Jeho známí i diváci jeho filmů jsou přesvědčeni, že se zpronevěry nedopustil a za stíháním je snaha mocných umlčet kritika poměrů v zemi. 

„Mnoho umělců a spisovatelů odešlo do zahraničí. Myslím si, že vyhnání za hranice to bylo cílem úřadů i v tomto případě,“ uvedla režisérova podporovatelka Olga. „Připomíná to represivní systém, ve kterém jsme žili před desítkami let,“ konstatoval režisérův přítel Pavel.

Vyšetřování jednoho z nejznámějších a nejuznávanějších ruských divadelních režisérů kritizovala už dříve řada představitelů evropské divadelní a filmové scény. Serebrennikov působí od roku 2012 jako umělecký ředitel divadla Gogol-centr.

Sedmačtyřicetiletý režisér byl zatčen v úterý v Petrohradě, kde právě natáčel film. Následně byl převezen do Moskvy, kde na něj byla uvalena vazba. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až desetiletý trest vězení.

Advokáti chtějí rozhodutí soudu o domácím vězení napadnout. Natáčení filmu, na kterém Serebrennikov právě pracoval, už je ale na neurčito zastavené. Vedení dvou divadel, která měla po prázdninách uvést jeho představení, právě rozhodují, jestli je soubory nastudují samy.