Na naše zákony nesahat. Práva Britů po brexitu už nebude řešit unijní soud

Spolupracovník ČT Kytka: Zastánci tvrdého brexitu se bouří (zdroj: ČT24)

Na práva britských občanů po brexitu budou dohlížet britské soudy. V novém dokumentu to zdůraznila vláda premiérky Theresy Mayové, která se snaží dosáhnout dohody s Bruselem ohledně role Evropského soudního dvora po odchodu země z EU. „Británie znovu převezme kontrolu nad svými zákony,“ uvedla Mayová.

Kritici tvrdí, že nebude možné vyhnout se tomu, aby evropští soudci hráli určitou úlohu při prosazování nových dohod uzavřených s EU.

Obě strany budou na svá rozhodnutí vzájemně dohlížet, sdělili ministři. V soudní oblasti chce Británie i po brexitu úzce spolupracovat s Unií při řešení přeshraničních občanskoprávních sporů – podle kabinetu zde systém unijního práva funguje dobře.

Vláda v dokumentu nastínila několik modelů, jak by spolupráce mohla fungovat – u některých z nich by unijní soud měl vliv na výsledek sporů, a to třeba v případě výkladu unijního práva.

Rozsudky Soudního dvora EU se ale již nebudou automaticky týkat Spojeného království a tento soud nadále nebude zasahovat do britských zákonů. Dokument na druhou stranu nevylučuje vliv unijního soudu během přechodného období plánovaného na období po březnu 2019.

U zastánců tvrdého brexitu to vyvolává obavy, že i když nebude mít Evropský soudní dvůr přímý dopad na legislativu a spory v Británii, tak bude zprostředkovaný přes arbitrážní řízení, která se budou odvolávat na jurisdikci Evropského soudního dvora.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

„Budeme tvořit vlastní zákony – parlament vytvoří naše zákony – a jsou to britští soudci, kteří budou interpretovat tyto zákony, a bude to Nejvyšší soud Spojeného království, který bude konečným arbitrem,“ zdůraznila Mayová.

Evropský soudní dvůr má ve sporných záležitostech zajišťovat, aby členské státy dodržovaly unijní právo, a také řeší spory mezi zeměmi a unijními institucemi. Jeho rozsudky jsou závazné pro všechny členské státy.

Britská vláda vydala už několik dokumentů. V jednom z nich uvádí, že mezi Irskem a Severním Irskem by po odchodu Británie z Evropské unie neměla být žádná viditelná hranice, v dalším navrhuje zajistit pokračování dosavadního obchodu se zbožím a službami s Unií po brexitu.

Evropská komise ale odmítá diskutovat o budoucím uspořádání vztahů jako například o obchodu, dokud nebudou domluveny otázky vzájemného zaručení práv občanů, „rozvodový účet“ Spojeného království a právě hranice se Severním Irskem.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČT24