Při náletu NATO zahynulo podle BBC dvanáct afghánských civilistů

Kábul - Dvanáct civilistů zahynulo podle BBC při sobotním náletu NATO na východě Afghánistánu. Podle místních činitelů zemřelo při akci rovněž nejméně osm členů Talibanu. Aliance potvrdila akci ve východoafghánské provincii Kunar, nemá ale zprávy o mrtvých civilistech. Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti (ISAF), které v Afghánistánu působí pod velením NATO, vydaly prohlášení, v němž sdělily, že „vědí o zranění několika civilistů při tomto ozbrojeném střetu“, k němuž došlo v sobotu, a že nyní tento incident prověřují.

BBC upřesnila, že incident se odehrál v kunarském okrese Šigal a že podle vesničanů a místních činitelů k neštěstí došlo, když se při leteckém úderu zřítil strop jednoho domu. Mezi mrtvými je 10 dětí a dvě ženy, dalších šest lidí bylo zraněno. V prohlášení NATO se uvádí, že letecká akce byla provedena „na výzvu koaličních sil, nikoli afghánských, a byla použita k úderu na povstalecké síly nacházející se mimo budovy“. Podle jednoho z místních obyvatel trvala akce nejméně sedm hodin, během nichž probíhala intenzivní palba mezi koaličními silami a Talibanem.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v polovině února zakázal vládním ozbrojeným složkám, aby žádaly o leteckou podporu NATO při operacích v obydlených oblastech proti povstalcům z islamistického hnutí Taliban. Karzáí tak chtěl zabránit dalším ztrátám mezi civilisty, které tyto nálety často provázely a které vyvolávaly napětí mezi kábulským vedením a zahraničním jednotkami.

V sobotu při výbuchu nastražené nálože na jihu Afghánistánu zemřelo pět Američanů, mezi nimiž byli tři vojáci a mladá diplomatka, a afghánský lékař. Při jiném útoku na východě země zahynul další americký civilista. Americký ministr zahraničí John Kerry v prohlášení uvedl, že američtí činitelé byli se svými afghánskými kolegy na cestě do regionální metropole Kalátu, kde měli darovat knihy tamním studentům, když k útoku došlo. Čtyři další američtí diplomaté při něm utrpěli zranění. Jeden z nich je v kritickém stavu. Zranění podle místních činitelů utrpělo i pět Afghánců, mezi nimiž byli dva reportéři.