Janukovyč pustil z vězení dva ministry vlády Tymošenkové

Kyjev – Dva členové někdejší ukrajinské vlády Julie Tymošenkové jsou volní. Prezident Viktor Janukovyč udělil milost exministru vnitra Juriji Lucenkovi odsouzenému na čtyři roky za zneužití pravomocí a zpronevěru fondů a bývalému ministru životního prostředí Heorhiji Filipčukovi, který dostal tři roky za zneužití pravomocí. Evropská unie jeho krok pochválila.

Oba bývalí členové Tymošenkové kabinetu byli odsouzeni loni. V sobotu nařídil prezident Janukovyč komisi posuzující udělování milosti, aby jejich případy bezodkladně projednala, následně je z vězení pustil. „Prezident Viktor Janukovyč podepsal dekret, jímž udělil milost šesti odsouzeným, mezi nimiž jsou bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko a bývalý ministr životního prostředí Heorhij Filipčuk,“ oznámil Janukovyčův úřad.

Pozorovatelé, kteří působí na Ukrajině, považují milost pro Lucenka a Filipčuka za pokus o zlepšení vztahů s Evropskou unií. Její představitelé na Janukovyčův krok již také zareagovali. „Velmi vítám rozhodnutí prezidenta Janukovyče udělit milost Lucenkovi. Je to první, ale důležitý krok v boji se selektivní justicí,“ uvedl evropský komisař pro rozšíření Štefan Fülle. Rozhodnutí ukrajinského prezidenta ocenil i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

„Dnešní událost je pro mne vítězstvím ukrajinské demokracie, světové demokracie. Ukrajina začíná dělat správné kroky směrem k zastavení politických represí,“ řekl Lucenko poté, co opustil věznici v Černihivské oblasti asi 150 kilometrů severně od Kyjeva. Před branami věznice se objal se ženou a synem. V telefonem zprostředkované promluvě k několika tisícům opozičních demonstrantů v Kyjevě pak prohlásil, že chce pokračovat v politické aktivitě, včetně účasti na pouličních protestech. Nicméně dal najevo, že v roce 2015 nehodlá kandidovat v prezidentských volbách.

Unie kritizuje právě ukrajinskou „selektivní justici“, která poslala do vězení některé členy vlád Julie Tymošenkové včetně samotné expremiérky. Ta pobývá za mřížemi od roku 2011, kdy dostala sedmiletý trest odnětí svobody – rovněž za zneužití pravomocí. Její advokát Oleksandr Plachotňuk uvedl, že neočekává, že by prezident udělil milost i jeho klientce.

Janukovyč tvrdí, že nemůže dát Tymošenkové milost, dokud nebudou vyčerpány všechny zákonné možnosti. Expremiérka se proti svému odsouzení odvolala k Evropskému soudu pro lidská práva. Prezident také prohlašuje, že nechce zasahovat do dalších kauz, v nichž je Tymošenková vyšetřována. To se týká vraždy jednoho podnikatele z roku 1996 a podezření v dalších korupčních případech.