Bude Neruda exhumován již v neděli?

Santiago de Chile - Chile se připravuje na exhumaci ostatků Pabla Nerudy. Ta má vyvrátit spekulace, že držitel Nobelovy ceny za literaturu byl v roce 1973 otráven. Soud před měsícem stanovil termín exhumace na pondělí 8. dubna, podle některých médií by ale mohl být básník z hrobu vyzdvižen již v neděli. Vyšetřovatelé totiž už na neděli plánují zahájení exhumačních prací v oblasti Isla Negra na pobřeží Tichého oceánu, kde je Neruda pohřben.

Básník a levicový aktivista zemřel 12 dní po vojenském převratu, který nahradil vládu socialistického prezidenta Salvadora Allendeho režimem generála Augusta Pinocheta. Básníkova rodina sice trvá na tom, že Neruda zemřel ve věku 69 let na pokročilou rakovinu prostaty, vyšetřovatelé ale chtějí prověřit, zda skutečně nebyl otráven. Podle někdejšího Nerudova řidiče Manuela Arayi mohl agent Pinochetova režimu využít okamžiku, kdy umělec ležel v nemocnici v Santiagu, a injekcí mu do břicha vpravit jed.

Experti pochybují, že se příčinu smrti podaří s jistotou určit. Agentury v této souvislosti upozornily na sporný výběr znalců. Ostatky a případně další odebrané důkazy ihned poputují do soudních laboratoří ministerstva spravedlnosti v Santiagu. Ohledání a analýzy provede tým, v němž budou zástupci univerzity, patologové a zahraniční specialisté. Skupinu jmenoval soud, který k nespokojenosti komunistů odmítl čtyři jimi navrhované lékaře.

Pablo Neruda
Zdroj: ČT24/Getty Images

„Budeme hledat veškeré známky jeho nemoci. Co se týče toxikologického vyšetření, necháme výsledky posoudit ještě třetí stranou, aby potvrdila případné poškození,“ prohlásil Patricio Bustos, ředitel Ústavu forenzní medicíny. Podle thanatologa Luise Ravanala to bude kvůli časovému odstupu složité. Průzkum kosterních pozůstatků prý umožní nanejvýš potvrdit nebo zpochybnit některé starší hypotézy. „Pokud ale zjistíme, že v jeho těle nebyly metastáze rakoviny, oficiální zpráva o příčině smrti bude vyvrácená,“ prohlásil Ravanal.

Chilské úřady povolily exhumaci Pabla Nerudy (zdroj: ČT24)

Chilská policie obnovila také vyšetřování smrti bývalého prezidenta Eduarda Freie Montalvy, který zemřel v roce 1982 při operaci kýly. I v jeho případě se spekuluje, že mohl být otráven.

Neruda, který svůj pseudonym převzal od českého básníka a spisovatele Jana Nerudy, je považován za jednoho z nejvýznamnějších španělsky píšících básníků. Jeho nejslavnější dílo je rozsáhlá veršovaná epopej o národech a dějinách Latinské Ameriky s názvem Veliký zpěv. Působil také jako komunistický poslanec či konzul. Podporoval socialistického prezidenta Allenda, sesazeného vojenským převratem v září 1973 - asi dva týdny před básníkovou smrtí. Během následující Pinochetovy diktatury bylo podle odhadů za 17 let zavražděno kolem tří tisíc lidí.