USA trestají Egypt. Zmrazí armádní pomoc za 6 miliard korun

USA trestají Egypt za údajnou lhostejnost k lidským právům a demokracii. Plánují stopnout vojenskou pomoc v hodnotě přes 2 miliardy korun a další víc než čtyř miliardovou podporu odložit. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Kritika Washingtonu na adresu severoafrické země v poslední době sílila. Poslední kapkou bylo prý schválení zákona, který reguluje fungování neziskových organizací. Stav občanských svobod v Egyptě je prý ve stavu, na který USA podle zdrojů Reuters byly nuceny reagovat.

Káhira vysvětluje zákon jako nutný prvek stabilizace. Nevládní organizace podle ní podněcují - i skrz zahraniční peníze - chaos v zemi. Řadu neziskovek vyšetřují úřady právě kvůli financování. 

Preziden Egypta Abdal Fatah-Sísi podepsal příslušný zákon už v květnu. Pro tamní neziskovky podle aktivistů vyrostly mantinely, kvůli nimž nemohou řádně fungovat.

To vše prý navzdory zárukám samotného Egypta. Americkým partnerům měl zkraje roku slíbit,  že nový zákon ve skutečnosti nevstoupí v platnost.

Mluvčí Bílého domu ani ministerstva zahraničí USA zatím zprávu nekomentovali. Egypt je pro Ameriku nicméně klíčovým spojencem kvůli kontrole Suezkého průplavu i podstatné části izraelských hranic.

  • Egypt spolu s Izraelem a Jordánskem patří k největším příjemcům americké vojenské pomoci, Káhira každoročně dostává podporu ve výši 1,3 miliardy dolarů (29 miliard Kč).
  • S touto částkou v příštím fiskálním roce počítá v rozpočtu i
    administrativa prezidenta Donalda Trumpa.
  • V roce 2013 Spojené státy vojenskou a finanční pomoc Egyptu dočasně zmrazily v reakci na násilnosti po armádním puči, který svrhl demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, následujícího roku ji ale obnovily.