Panika kvůli H7N9: Východ Číny vybíjí ptáky a zakazuje s nimi obchodovat

Peking – Již několik východočínských měst zakázalo obchod s živou drůbeží nebo vybilo kuřata a další ptáky. Úřady tak reagují na množící se případy nákazy novou formou ptačí chřipky. Virem H7N9 se doposud nakazilo 16 lidí, šest z nich zemřelo. V Šanghaji už preventivně zabili na 20 tisíc slepic, holubů a kachen; zároveň tu uzavřely parky a ptačí rezervace.

Po pátečním zákazu prodeje drůbeže v Šanghaji dnes také hlavní město provincie Ťiang-su, Nanking, oznámilo uzavření všech drůbežích trhů. Dočasně také pozastavilo obchod se všemi živými ptáky v celé oblasti města, kde žije více než osm milionů obyvatel. V Nankingu se přitom nákaza vůbec neobjevila, úřady ale chtějí případnou epidemii podchytit hned v zárodku.

V postižených východočínských provinciích platí přísná veterinární opatření. Pátrání po zdroji nákazy ztěžuje fakt, že virus H7N9 se někdy v těle nachází, aniž by způsoboval symptomy nemoci. Dá se tedy odhalit jen pomocí testů.

V Šanghaji, kde nová infekce začala a kde jsou registrovány čtyři oběti nové ptačí chřipky, se v pátek našel virus H7N9 u několika holubů. To vedlo k vybití více než 20 000 ptáků na místním tržišti. Na trzích v centru této ekonomické metropole Číny dnes nebylo vidět žádnou drůbež ani jiné ptactvo. Oblíbené pochoutky si lidé koupí jen v supermarketech - a ne na místě zabité. Na jednom trhu rozstřikoval uniformovaný muž dezinfekční prostředek. Prodejci drůbeže dostanou od vlády odškodnění.

Zatím není známo, že by nová forma ptačí chřipky byla přenosná z člověka na člověka. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) nevyhlásila varování před hrozbou pandemie. H7N9 nicméně vyvolává obavy, aby se nezačal chovat jako jeho známější příbuzný H5N1. Ten v roce 2003 začal decimovat drůbež v Asii a usmrtil ve světě 360 lidí - většinou těch, kdo přišli do přímého kontaktu s infikovaným ptactvem.

Čína připravuje nemocnice na případný nápor pacientů a uklidňuje obyvatele, že nejnovější verze ptačí chřipky se dá snadno vyléčit. Na virus prý zabírají obvyklé léky jako Tamiflu nebo Zanamivir. Peking tak volí mnohem otevřenější a pečlivější přístup než před 11 lety. Tehdy vypukla právě v Číně a Hongkongu celosvětová epidemie SARS. Úřady zpočátku její rozsah tajily, aby zabránily panice. Na onemocnění dýchacích cest nakonec zemřelo skoro 800 lidí.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)