Chorvatsko dál hoří. V odlehlých oblastech vybuchují staré miny, turistům nic nehrozí

Události: Nová vlna požárů v Chorvatsku se zatím obešla bez zranění a obětí (zdroj: ČT24)

Jadranské pobřeží Chorvatska sužuje nová vlna požárů. Postižena je zejména velká oblast mezi Zadarem a Šibenikem, ale i některé ostrovy jako Ugljan, Hvar a Brač. Nová vlna požárů se zatím obešla bez zranění a obětí.

Turistům ve vyhledávaných destinacích nebezpečí nehrozí. „Oheň na ostrovech Hvar a Brač, poblíž Omiše a podobně se hasičům daří lokalizovat. Ještě se hasí, ale je to pod kontrolou a nikomu nic nehrozí. Žádné varování není vydáno,“ uvedl český konzul v Chorvatsku Juraj Varga.

„Podle posledních informací se asi dvacet kilometrů od Omiše rozhořely borové porosty. Turisté ohroženi nejsou, i když jim byla nabídnuta evakuace,“ řekl ČT po 14. hodině policista sloužící v Chorvatsku Martin Matloch. 

Požáry na jadranském pobřeží Chorvatska
Zdroj: ČT24

Podle něj v posledních dnech v Chorvatsku fouká silný vítr a riziko požárů se zvyšuje. Dopoledne tak vítr znovu zažehl na některých místech plameny a rozšířil je dál.

Turisté se mohou obrátit na české policisty sloužící v Chorvatsku. „Celý hovor probíhá formou konference, kdy zprostředkováváme informace mezi operačním důstojníkem chorvatské policie a českým turistou,“ prozradil policista Karel Skála.

Požár v Chorvatsku
Zdroj: Ivo Cagalj/PIXSELL/ČTK/PA

Kvůli hustému dýmu byl na několik hodin přerušen provoz na jednom úseku dálnice A1 vedoucí ze Záhřebu do Splitu, a to v pondělí i  úterý.

„V oblasti, kde se uzavřela dálnice, tedy u Drniše, je situace velice vážná. Kvůli větru se zatím nedaří oheň uhasit,“ řekl ČT Varga. Jinde se hasičům daří mít požár pod kontrolou. V některých místních obcích byla v pondělí kvůli velkému nebezpečí nařízena evakuace obyvatel, z domovů odešlo několik desítek lidí. 

Kritická situace trvá v blízkosti obcí Pristeg a Lišane Ostrovičke v Zadarské župě, kde podle deníku Večernji list začínají 50 metrů od domů zaminované prostory. Velitel zadarského hasičského sboru Željko Šoša uvedl, že v pondělí tam kvůli požáru explodovalo 70 až 80 min. Podle Vargy došlo k dalším výbuchům v nepřístupných oblastech a turisté se proto nemusí explozí obávat.

Požáry v Evropě (srpen 2017)
Zdroj: mop/Effis

Do boje s ohnivým živlem jsou podle možností nasazeny i hasicí letouny a vrtulníky, mimo jiné na ostrově Ugljan nebo poblíž Šibeniku. „Všichni dělají, co můžou, ministři navštěvují zasažená místa, zasedá krizový štáb,“ upřesnil Varga.

Žádné oběti nových požárů zatím nejsou hlášené. Podle webu 24sata si v pondělí u Kistanje zlomil nohu jeden z hasičů. 

Požáry v Chorvatsku
Zdroj: ČT24

Chorvatsko letos sužuje mimořádně velké množství požárů. Půda i rostliny jsou úplně vyschlé a místní tvrdí, že u pobřeží 150 dnů nepršelo. Podle oficiálních údajů citovaných agenturou AFP tam plameny dosud zdevastovaly 83 000 hektarů porostů, což je dvojnásobek rozlohy zničené v roce 2012. V oblasti Splitu v červenci plameny sežehly 4500 hektarů borovicových lesů, křovin a olivových hájů.

Konzul ČR v Chorvatsku: Turistům nic nehrozí, požár je většinou pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Podle listu Balkan Insight bylo několik lidí přistiženo, jak požáry zakládá, a to mimo jiné v národním parku Krka. V pondělí policie zatkla sedm mladistvých, které podezírá ze založení velkého požáru na pobřeží v Šibenickokninské župě. Plameny se naštěstí hasičům během noci podařilo dostat pod kontrolu.

Chorvatsko je nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů. Asociace cestovních kanceláří odhaduje, že k Jadranu letos vyrazilo nebo ještě vyrazí celkem 850 000 Čechů.