Ruské úřady chtějí naplnit seznam „zahraničních agentů“

Moskva – Ruské ministerstvo spravedlnosti už několik dní organizuje razie u nevládních organizací. Akce má odhalit tajné toky peněz ze zahraničí, které mají proudit k ruské opozici. Slavný britský muzikant - bývalý frontman skupiny Dire Straits - Mark Knopfler kvůli tomu na protest zrušil dva koncerty v Rusku.

V Rusku od loňska platí zákon, který dává za povinnost organizacím, jež jsou financovány ze zahraničí, aby se označily za „zahraniční agenty“. Navíc mají podle zákona podléhat přísné účetní kontrole. Seznam „zahraničních agentů“ je ale téměř půl roku po schválení zákona prázdný. A to se úřadům nelíbí. Na nevládní organizace se teď proto zaměřily nečekané kontroly. 

Mají odhalit případné zahraniční toky peněz. Úřady provedly razii například v ruské pobočce Amnesty International, Transparency International, Human Rights Watch nebo ve hnutí Memorial. Hloubková kontrola, která se podle odhadu médií může týkat až 2 000 organizací, vyvolala pobouření. 

Současné dění v Rusku nenechává klidným ani posledního prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova. Kritizuje nekompetentní, nesolidní a nezodpovědné lidi v čele země, kteří chtějí podle něj nahánět strach. „Chtějí se pouze udržet zuby nehty u moci,“ říká. 

Ombudsman se o příčiny tak rozsáhlé akce proti nezávislým organizacím zajímal přímo v Kremlu u prezidenta Putina, ten ale na raziích nevidí nic zlého. „Generální prokuratura má povinnost prověřovat dodržování zákonů všech státních, regionálních, místních i společenských organizací,“ argumentuje Putin. 

Vyjasnění kontrol nevládních organizací nechce jen ruský ombudsman, ale i řada zemí. Kromě Spojených států, které zrovna nemají s Ruskem nejlepší vztahy, i země Evropské unie. Například německá kancléřka chce na toto téma mluvit přímo s Putinem.

Vydáno pod