Španělské útočníky zradikalizoval imám, který měl být už v roce 2014 vyhoštěn

Teroristé v Katalánsku plánovali mnohem větší útok, při němž chtěli výbušniny. Přiznal to jeden ze čtyř zbylých členů buňky, kteří vypovídali před soudem v Madridu. Dalších osm je mrtvých. Imáma, který měl muže zradikalizovat, chtěly úřady ze země vyhostit už v roce 2014 kvůli obchodu s drogami. Duchovní se ale odvolal.

Imám marockého původu Abdalbákí Sátí, který podle policie zemřel ve středu při explozi připravovaných výbušnin v Alcanaru, žil ve městě Ripoll (asi sto kilometrů severně od Barcelony).

V letech 2010 až 2014 byl dvakrát uvězněn, mimo jiné za obchodování s drogami, a poté měl podle původního rozsudku opustit Španělsko. Jeho advokáti se ale odvolali a Sátí mohl v zemi zůstat.

Ve vězení, odkud vyšel v dubnu 2014, měl Sátí údajně kontakt s Rachidem Aglifem zvaným Králík, který dostal 18letý trest za účast na útocích na vlaky v Madridu, při nichž v roce 2004 zemřelo 191 lidí.

Imám se ucházel o práci v Belgii

Třiačtyřicetiletý Sátí působil od roku 2015 jako imám v asi desetitisícovém katalánském městě Ripoll, kde měl podle podezření policie zradikalizovat několik teroristů. V této době také několikrát navštívil Belgii. 

Příbuzní útočníků v Ripollu odsoudili terorismus
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters

Belgické město Vilvoorde, odkud odjelo mnoho muslimů bojovat do Sýrie, o víkendu potvrdilo, že tam loni Sátí několik měsíců pobýval a neúspěšně se ucházel o práci imáma v mešitě.

Podle policie byl právě Sátí zřejmě šéfem teroristické buňky 12 mužů, kteří minulý týden zaútočili v Barceloně a ve městě Cambrils. 

Ministr Collomb: Teroristé z Katalánska byli před útoky v Paříži

Skupina se několik dní před útoky pohybovala v Paříži. Potvrdil to francouzské televizi BFMTV ministr vnitra Francie Gérard Collomb. Už dříve se psalo o tom, že černé audi z útoku ve španělském Cambrils zachytil radar u Paříže při překročení rychlosti. Collomb nicméně řekl, že tato buňka neměla žádné napojení na Francii.

„Byla to velmi rychlá cesta tam a zpět,“ uvedl francouzský ministr. Podle něj je zatím příliš brzy na vysvětlení motivu cesty teroristů do Francie. Collomb se ale domnívá, že jeli do Francie „za prací“.

Audi A3 zachytil radar v departementu Essonne u Paříže 12. srpna. Byli v něm čtyři lidé. Podle dřívějších informací deníku Le Parisien strávili noc z 11. na 12. srpna v hotelu na jižním předměstí Paříže. 

Mluvčí švýcarské federální policie Cathy Maretová řekla, že nejméně jeden z útočníků byl loni v prosinci v Curychu. „Víme o jedné noci v hotelu v oblasti Curychu. Neznáme důvod tohoto průjezdu Švýcarskem. Na to, abychom uvažovali o možném přímém spojení (dotyčných) se Švýcarskem, je příliš brzy,“ řekla mluvčí.

Nakládání auta použitého útočníky ve španělském Cambrils
Zdroj: Reuters/Stringer

Ve zmiňovaném černém audi zaútočilo pět teroristů ve španělském městě Cambrils. Narazili s ním do chodců a několik jich zranili, jednu ženu smrtelně. Když se auto převrátilo, vyběhli ven a zaútočili noži. Policie všech pět útočníků záhy zastřelila.

Tento útok následoval několik hodin po čtvrtečním atentátu v Barceloně, kde terorista s dodávkou najížděl do chodců na rušné třídě La Rambla v centru města. Třináct lidí zemřelo a další více než stovka osob byla zraněna. Pachatel, který na útěku nožem zabil ještě jednoho muže, byl v pondělí zastřelen policií. V nemocnicích zůstává 46 zraněných, z toho sedm je v kritickém stavu.

Zadržení vypovídají u soudu

Všichni čtyři podezřelí, kteří byli v souvislosti s útoky zatčeni, mají přidělené advokáty ex offo. Před soud postupně předstupují Idrís Úkábír, Muhammad Aallaa, Sálih Karíb a Muhammad Húlí Šamlál. Všichni byli obviněni z členství v teroristické skupině, vraždy a držení výbušnin. Prokuratura jim navrhla vazbu.

Jako prvního soudce předvolal jedenadvacetiletého Šamlála, který byl vážně zraněn při explozi minulou středu ve městě Alcanar, kde teroristé připravovali výbušniny pro větší útoky.

Při manipulaci s nimi ale došlo k explozi, při níž dva teroristé zahynuli. Skupina tak přišla o materiál a zřejmě proto zaútočila hned následující den v Barceloně automobilem.

Šamlál sdělil to, co již předtím řekl policii, totiž, že buňka připravovala mnohem rozsáhlejší útok, než byl ten v Barceloně a pak v Cambrilsu. Šamlál je jediný, o němž se s jistotou ví, že se na přípravě v Alcanaru podílel. Policie již dříve naznačovala, že někteří ze čtveřice poskytli zajímavé informace, ale až dosud nebylo jasné, kdo ze zadržených vypovídal.

To Úkábír před soudem vypovídal jinak než na policii. Jeho doklady se našly v dodávce, s níž útočil Maročan Júnis abú Jakúb ve čtvrtek v Barceloně. Úkábír se už ve čtvrtek po zveřejnění své fotografie v novinách přihlásil na policii, kde tvrdil, že mu bratr Músá ukradl doklady. Sedmnáctiletý Músá Úkábír byl mezi pěticí útočníků, které policie zastřelila v noci na pátek ve městě Cambrils.

Úkábír nyní přiznal, že to byl on, kdo pronajal vozy, ale tvrdil, že si myslel, že budou požity ke stěhování. Popřel, že je členem teroristické buňky, a tvrdil, že na policii vypovídal pod vlivem strachu. 

Před soudcem stanul i Muhammad Aallaa, jehož bratr Saíd Aallaa byl mezi těmi, kteří přišli o život v Cambrilsu. Aallaa popřel, že audi použité v Cambrilsu je jeho auto. Jezdí prý v jiném a audi bylo na něj jenom napsáno kvůli pojištění. Jako poslední vypovídal Sálih Karíb (34). Řekl, že byl jen prostředníkem při nákupu letenek pro Idríse Úkábíra a imáma z Ripollu.

První dva půjdou podle soudce do vazby bez kauce, Karíbova vazba je prodloužena o 72 hodin a Aallaa byl propuštěn, informoval list El Mundo.

Španělský generální prokurátor José Manuel Maza konstatoval, že soudní proces bude složitý a vyšetřování se zúčastní i jiné země. Nevyloučil, že se některým teroristům podařilo uprchnout.

Vydáno pod