„Dvojčata“ měla vévodit New Yorku, sesypala se jako domeček z karet

New York – Nejznámější z komplexu sedmi budov, které tvořily Světové obchodní centrum (WTC), byla takzvaná dvojčata (Twin Towers). K jejich slavnostnímu otevření došlo v roce 1973. Dvojice mrakodrapů dokonce nějakou dobu představovala nejvyšší budovy světa. Na špičce vystřídaly newyorskou budovu Empire State Building. Po teroristických útocích 11. září roku 2001 byl ale jejich osud zpečetěn. Teroristé tehdy unesenými letadly do mrakodrapů narazili a zcela je zničili. V troskách zahynulo skoro 3 000 lidí.

Původní budovy WTC navrhli americký architekt japonského důvodu Minoru Yamasaki a Američan narozený na území Slovenska Emery Roth. Stavební práce na centru začaly v dubnu 1966 a poslední budova (budova číslo sedm) byla dokončena v roce 1987. Dvojice mrakodrapů přezívaná dvojčata se slavnostně otevřela dne 4. dubna roku 1973.

Jejich osud se naplnil po teroristických útocích v září 2001. Teroristé tehdy unesenými letadly narazili do dvojice mrakodrapů, které zcela zničili. V troskách zahynulo více než 2 600 lidí. Další unesené letadlo islamističtí teroristé namířili do budovy Pentagonu u Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem o život přišlo 2 996 lidí a přes 6 000 bylo zraněno.

Jiří Boudník, architekt

„Problém tam byl s únikovými cestami. Tisíce lidí se musely dostat z budov pouze po třech schodištích v každé z nich. Stěny obklopující schodiště byly navíc z nepříliš pevného materiálu, proto se úplně zhroutily.“

Teroristický útok otřásl pocitem jistoty, a to jak ve Spojených státech, tak v celém světě. Američanům pak trvalo dalších deset let, než dopadli a zabili strůjce celého atentátu, šéfa teroristické organizace al-Káida Usámu bin Ládina.

Na Ground Zero už stojí nová budova, daleko bezpečnější

Na místě tragédie, takzvaném Ground Zero, se nyní nachází památník a staví se zde budova nového Světového obchodního centra. Původní návrh komplexu byl dílem architekta Daniela Libeskinda, který se však od projektu kvůli pozdějším zásahům distancoval. Budova by měla měřit 1 776 stop - symbolicky podle roku vyhlášení americké nezávislosti.

„Už je to nejvyšší budova v New Yorku a svým způsobem bude také nejvyšší na západní polokouli. Z vrcholu člověk uvidí zemské zakřivení,“ řekl Bill Baroni z Přístavní správy New Yorku a New Jersey. Podle architekta Boudníka tato budova odolá třeba deseti nárazům letadla. A je postavená tak, aby tam nedošlo k žádnému progresivnímu kolapsu.

Rozhovor s Jiřím Boudníkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod