Mezi zabitými útočníky z Cambrils může být řidič dodávky z Barcelony

Mezi pěti zabitými útočníky z Cambrils je také Moussa Oukabir, podezřelý z útoku v Barceloně. Podle BBC to potvrdila španělská policie. Podle španělských médií, která se odvolávají na policejní zdroje, jsou mezi zabitými také další dva ze čtyř původně hledaných podezřelých. Jediným ze čtveřice, po kterém policie dosud pátrá, by tak měl být Younese Abouyaaqoub. Při večerním útoku dodávkou v Barceloně zemřelo třináct lidí, noční útok v Cambrils má jednu oběť.

On-line přenos
Barcelona útok
19:49

On-line přenos pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

19:04

Při policejních domovních raziích byl v Ripollu prohledán i Es Sattyho dům. Imám v červnu náhle odjel a zástupcům mešity pouze řekl, že chce pobýt tři měsíce v Maroku. Od té doby ho ve Španělsku nikdo neviděl. Policie se nyní kloní k názoru, že Es Satty může být osobou, která zemřela v Alcanaru. Právě tam se zřejmě na útoky chystala teroristická buňka, avšak připravené nálože vybuchly.

19:00

Imám mešity v severošpanělském městě Ripoll Abdelbaki Es Satty je zřejmě mužem, který přispěl k radikalizaci buňky, která útočila ve Španělsku. Podle španělské policie může být Es Satty obětí středečního výbuchu ve městě Alcanar, spojovaného nyní s čtvrtečním útokem v Barceloně a pátečním v Cambrilsu.

Španělská policie pátrala po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který možná řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Měl ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira.

Kromě Oukabira hledala policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným byl Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Younese Abouyaaqoub zůstává podle médií posledním ze čtveřice, kterého policie zatím nedopadla.

Už dříve zadržela policie v souvislosti s útoky čtyři muže, tři z nich jsou Maročané, jeden Španěl. U žádného nebylo dříve podezření na terorismus. Uvedl to šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero. Zadrženým je mezi 21 a 34 lety.

Španělský rozhlas Cadena SER napsal, že teroristé prchající ve čtvrtek z Barcelony zabili muže, jemuž ukradli vůz Ford Focus. S vozem ujeli policejní hlídce v městečku Sant Just Desvern a asi tři kilometry poté vůz odstavili i s jeho mrtvým majitelem.  

Podle listu La Vanguardia Oukabir před dvěma lety na internetu na otázku, co by dělal v roli všemocného panovníka, ovšem napsal, že by „zabíjel bezvěrce a nechal jen muslimy, kteří se drží víry“.

Podle zdrojů agentury Reuters stála za útokem v Barceloně buňka složená z osmi lidí. Nejméně jeden z mužů zadržených ve čtvrtek se podle katalánského ministra vnitra Forna účastnil aktivit v bytě ve městě Alcanar, kde se teroristé snažili vyrábět butanové bomby. Při explozi tam ve středu zahynul člověk a sedm dalších bylo zraněno.

Vydáno pod