Poprvé přeletěli nad Everestem, hledali zmizelé horolezce, nenašli

Káthmandú – Krátce po desáté hodině se 3. dubna 1933 nad nejvyšší horou světa Mount Everest objevila dvě letadla pilotovaná britskými letci. Právě oni byli tehdy vůbec prvními lidmi, kteří mohli spatřit z výšky himálajské velikány - i když jen z kokpitu otevřeného dvouplošníku a s kyslíkovou maskou.

Jen kousek od vrcholu Everestu se snažili najít důkaz, zda horolezci George Mallory a Andrew Irvine, kteří o devět let dříve zmizeli v poslední fázi výstupu na vrchol, dosáhli vítězství. Nicméně dnes už víme, že s největší pravděpodobností nejvyšší horu světa tehdy nezdolali, ale přesto jejich jména patří mezi hrdiny Everestu. Jak v minulosti shrnul Reinhold Messner: „Mount Everest se nám stal metaforou nemožného a Mallory zosobněním snahy o nemožné.“ 

Dobrodružný „výlet“ na Everest udělal z Davida McIntyre a Douglase Hamiltona světové celebrity, o jejich dobrodružství vznikl dokumentární film „Wings Over Everest“, který získal v roce 1934 v Hollywoodu Oscara. Letos u příležitosti 80. výročí se Hamiltonův vnuk chystá tuto expedici zopakovat. K tomu hodlá použít letadlo Jetstream, vyrobené právě společností založenou slavnými piloty McIntyrem a Hamiltonem - Scottish Aviation.

Nicméně původní experiment bude vždy zapsán do dějin Mount Everestu, a to mimo jiné i tím, že šlo skutečně o mimořádné dobrodružství, jež vlastně vzniklo proto, že skotský spisovatel John Buchan, autor Thirty-Nine Steps, byl zklamaný, že Američané jako první přeletěli nad Severním a Jižním pólem, a proto stůj co stůj chtěl, aby nad Everestem letěl první Brit. A tak, když potkal v britském parlamentu Hamiltona, bylo rozhodnuto…

Piloti, kteří tehdy kroužili nad Mount Everestem, nebyli žádní začátečníci. Jak poručík David McIntyre, tak jeho kolega markýz z Clydesdalu patřili k nejzkušenějším letcům RAF. Vrcholek střechy světa přeletěli ve výši kolem 30 metrů na strojích Westland, několikrát ho obkroužili a pořídili přitom řadu fotografií. Byl to na tehdejší dobu mimořádný výkon: oba stroje musely prokázat vynikající vlastnosti pro lety ve výškách, stabilitu a ovladatelnost, piloti zase schopnost vyrovnat se s působením velké nadmořské výšky.


Markýz z Clydesdalu převzal po smrti svého otce v roce 1940 titul vévody z Hamiltonu a později se stal všeobecně známým kvůli kontaktům s nacistickým pohlavárem Rudolfem Hessem. Když v květnu 1941 Hess uletěl do Británie, přistál na padáku nedaleko vévodova sídla a spekulovalo se o tom, že v celé akci měl význačný předák tehdejší opozice Hamilton prsty.

Více informací na serveru wingsovereverest.

Lidská noha na Mount Everestu stanula až 20 let poté, co britští piloti poprvé zhlédli himalájské velikány z výšky. Zdolat horu se podařilo v květnu 1953 Novozélanďanovi Edmundu Hillarymu a šerpovi Tenzingu Norkejovi.