USA vyšlou diplomata na jednání o íránském jaderném programu

Washington - Spojené státy vyšlou svého zástupce na víkendové jednání s Íránem o jeho jaderném programu. Světové mocnosti se ve Švýcarsku budou snažit přesvědčit Teherán, aby zastavil proces obohacování uranu. Účast náměstka ministryně zahraničí Williama Burnse znamená obrat v Bushově politice. Washington se dosud přímým jednáním s Íránem o této otázce vyhýbal.

Emisar Spojených států bude o víkendu ve Švýcarsku jednat s hlavním íránským vyjednavačem o kontroverzním jaderném programu Saídem Džalílím. Podle vysokého amerického činitele bude emisarem, který pojede na rokování do Ženevy, náměstek ministryně zahraničí William Burns.

Bude to první jednání za účasti USA, jejichž cílem je přesvědčit Írán, aby zastavil jaderné aktivity, které by mohly vést k výrobě jaderné bomby. Rokování, které povede vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, se zúčastní také zástupci Číny, Ruska, Francie, Británie a Německa.

Oficiální kontakty mezi Íránem a USA jsou velmi řídké a ačkoli se Washington zapojuje do šestistranného úsilí, které má přimět Írán vzdát se obohacování uranu, americká vláda se kontaktů s Íránem o tomto tématu vyhýbá. Plánovaná cesta do Ženevy je tedy obratem, nicméně Burns se nesetká s Džalílím separátně a nebude s ním jednat. Burns podle něho nejede do Ženevy jednat, ale naslouchat.

V Ženevě se bude jednat o íránské odpovědi na nabídku světových mocností z minulého měsíce, které za zastavení obohacování uranu slibují Teheránu úzkou hospodářskou spolupráci a podporu v civilním jaderném programu.

Teherán ale nechce splnit klíčovou podmínku Západu, tedy zříci se všech aktivit spojených s obohacování uranu. Západ podezírá Teherán ze snahy vyrobit jadernou zbraň. Írán taková obvinění odmítá a trvá na tom, že jeho jaderný program je výhradně mírový, zaměřený na zajištění energetické soběstačnosti země.

Vydáno pod