Indie zamítla patent na vylepšený lék proti rakovině

Dillí - Indický nejvyšší soud zamítl švýcarské firmě Novartis patentování vylepšeného léku proti rakovině Glivec. Justice má za to, že nová verze se od té původní odlišuje jen velmi málo a vydání patentu by ohrozilo dostupnost levné, generické varianty pro chudé pacienty. Podle firmy je rozhodnutí prohrou hlavně pro nemocné a v Indii ohrozí investice do dalšího výzkumu. Verdikt naopak uvítali aktivisté, kteří tlačí na vládu, aby levné léky na trhu udržela.

„Je to špatné pro pacienty, protože to zbrzdí zlepšení léčby nemocí, pro něž nebudou k dispozici účinné léky,“ řekl zástupce indické sekce Novartisu Randžít Šahaní. Sdělil ale také, že firma bude dále usilovat o získání patentů v Indii a nepřestane tam investovat.

Patentované léky jsou pro většinu z 1,2 miliardy Indů nedostupné. Čtyřicet procent Indů si totiž denně nevydělá ani 1,25 dolaru. Léčba Glivecem přitom měsíčně přijde na 2 600 dolarů. Za generickou formu léku pacient zaplatí 3 500 korun měsíčně.

Dnešní soudní rozhodnutí je předzvěstí problémů pro výrobce léků jako Pfizer nebo Roche Holding, jimž loni v Indii vypršely patenty pro některé léky k léčbě rakoviny a žloutenky; je pravděpodobné, že získat jejich obnovení teď bude těžké. Západní firmy také upozornily, že rozhodnutí v Indii ohrozí investice do dalšího výzkumu.

Rozsudek uvítali aktivisté, kteří bojují za to, aby indická vláda udržela na trhu levné léky. Z léků prodávaných na ohromném indickém trhu je patentovaných desetina.

Vydáno pod