Velikonoční pondělí: Pro české vojáky v Mali začátek nové mise

Praha - Ne všichni si budou zítra doma užívat velikonočního pohodlí. Například českým vojákům začíná hned 1. dubna mise v africkém Mali. Úkol české jednotky bude spočívat v hlídání základny v hlavním městě Bamaku, následně se zapojí do výcviku jednotek tamní armády, která bojuje proti islamistům.

Do Afriky zatím odletělo 34 českých vojáků. Mise není bojová, velitel jednotky Marek Štěpánek neočekává, že by museli čelit útokům muslimských radikálů, protože boje se vedou daleko od hlavního města. Úkol bude plněn zhruba 15 měsíců. V první fázi mají Češi chránit velitelství francouzské armády.

Hlavním úkolem celé mise je pomoc při výcviku maliské armády. Češi tamním vojákům také dodají vybavení, které již sami nepotřebují - zbraně, munici i elektrocentrály.

Většina vojáků, která do Mali odcestovala, je ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Armáda je vybrala proto, že mají zkušenosti z jiných misí v Afghánistánu, Kosovu, Bosně a Hercegovině. Před odletem podstoupili nezbytné doočkování proti choleře, malárii či žluté zimnici. V Mali se budou muset vyrovnat mimo jiné i s náročnými klimatickými podmínkami - stát leží na hranici saharské pouště a panují tam teploty kolem 30 stupňů.

  • Čeští vojáci letí do Mali zdroj: ČTK
  • Vojáci v Mali zdroj: ČT24

Islámští extremisté obsadili loni na jaře sever Mali a zahájili postup k hlavnímu městu. Tamní armáda je nedokázala zastavit, a proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba 4 000 vojáků.

  • Česká vláda vyslání vojáků posvětila v únoru, následně ho schválily obě komory parlamentu.
  • Náklady mise pro letošní rok se odhadují na 135 milionů korun, obdobnou částku by mělo Česko vydat také příští rok.
  • V zahraničních misích se od roku 1990 dosud vystřídalo zhruba 26 000 československých a českých vojáků.

Pro české vojáky nejde v rámci mise o nic nového. Zkušenosti z jiných úkolů mají z různých částí světa. Nicméně v rámci afrického prostoru ještě nikdy nepůsobila tak velká jednotka.

Čeští vojáci startují misi v Mali (zdroj: ČT24)