Od jaderné dohody můžeme odstoupit v řádu hodin, hrozí Rouhání

Íránský prezident Hasan Rouhání pohrozil Spojeným státům, že Teherán je připraven odstoupit od jaderného dohody v řádů dnů či dokonce hodin, pokud Washington nepřestane se sankcemi.

Írán před dvěma lety podepsal dohodu o jaderném programu se šesti státy, mezi nimiž jsou také USA. Výměnou za zpomalení jaderného programu byly zrušeny mezinárodní protiíránské sankce.

Americký Kongres ale v červenci schválil nové protiíránské restrikce v reakci na íránské raketové testy, podporu skupin považovaných v USA za teroristické a za porušování lidských práv.

Teherán zkoušky balistických raket nepovažuje za porušení dohody, protože v rámci testů nezkouší jadernou technologii. Washington sice přiznal, že Írán dohodu neporušuje, ale podle administrativy se neřídí jejím duchem.

Rouhání nyní prohlásil, že jeho země může jaderný program obnovit „za hodinu, za den“, bude-li mu Washington stále hrozit a uvalovat na něj sankce. Jakmile bude práce na jaderné technologii obnovena, může být podle prezidenta rychle přivedena do mnohem pokročilejší fáze, než v jaké byla v roce 2015.

„Neúspěch sankcí a donucování přivedl jejich (americké) předchozí administrativy k jednacímu stolu. Chtějí-li se ke svým metodám vrátit, vrátíme se i my do situace, jaká byla před uzavřením dohody,“ prohlásil prezident, jehož projev přenášela televize.

Americký prezident Donald Trump podle něj světu dokazuje, že není „dobrým partnerem“, protože USA samy „porušují mezinárodní dohody“. Íránský parlament už před pár dny schválil vyčlenění 520 milionů dolarů na posílení balistického programu a na podporu elitní části revolučních gard.

Írán nedávno provokoval mezinárodní společenství i dalším svým krokem, když úspěšně otestoval nosnou raketu, která může do vesmíru dopravit satelit. Americké ministerstvo zahraničních věcí to označilo za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Vydáno pod