Papež František odsloužil Velikonoční vigilii

Vatikán - Za přítomnosti tisícovek věřících začal papež František ve Svatopetrském chrámu obřady Velikonoční vigilie, které předznemenávají nejdůležitější svátek křesťanů – Kristovo zmrtvýchvstání. Do potemnělých zákoutí chrámu přinesl v čele průvodu velikonoční světlo. Ježíšovo zmrtvýchvstání oslaví křesťané naplno o Velikonoční neděli ráno.

Obřady Velké noci začaly po setmění svěcením ohně před bazilikou svatého Petra. S hořící svící poté papež vstoupil do chrámu. Ceremonie rozsvěcování chrámu i některá čtení ze Starého zákona byla zkrácena, což je v souladu s Františkovým záměrem neslavit příliš dlouhé mše.

Papež František při Velikonoční vigilii
Zdroj: AP Photo/Alessandra Tarantino/ČTK

Velikonoce slaví v Římě i malí Čechoitalové

Na velikonoční tradice si potrpí i smíšené česko-italské rodiny v Římě. V koleji pro české bohoslovce Nepomucenu se sešly k malování vajíček. Ostrůvek krajanů podobně ožívá každou sobotu - už druhý rok se tu malí Čechoitalové učí česky číst a psát.

Česká škola v Římě si na pomlázku nehraje. Zato velikonoční vajíčka tu malují i kluci a jejich italští tátové. Pěvec Ivano Lecca chce, aby jeho dcera Lucie, po matce Češka, uměla dokonale oba jazyky. Každou sobotu ji proto vodí do zdejších lekcí čtení, psaní nebo vlastivědy. Bílá sobota je ale sváteční. „Přichází sem 25 dětí a rodiče se zapojili a podporují nás,“ říká ředitelka školy Kateřina Di Paola Zoufalová. Česká škola v Římě vznikla před rokem a půl a do budovy, která slouží především mladým bohoslovcům, vnesla čilý ruch.

Papežská kolej Nepomuceno je českým ostrůvkem přes 80 let. Svůj domov tu má taky Historický ústav Akademie věd a čeští kardinálové na cestách do Říma.

Právě tady v roce 1965 našel útočiště nacisty a komunisty pronásledovaný kardinál Josef Beran. V tomhle bytě prožil svá poslední léta. „Tady také zemřel. Na této posteli se s ním byl rozloučit Pavel VI. Než přijel, kardinál zemřel,“ ukazuje na postel pražský arcibiskup Dominik Duka.

Svého přítele Josefa Berana dal Pavel VI. pochovat v kryptě Svatopetrské baziliky. Jako jediného kardinála vedle papežů. Nepomuceno pak navštívil ještě Jan Pavel II. Zda se zastaví i František, se zatím neví.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)