Pomoc, která přerůstá v závislost. Lékům na bolest Amerika propadá, na vině jsou i lékaři

Drogově závislých v USA přibývá a denně zemře v důsledku užívání návykových látek zhruba 142 lidí. Odrazovým můstkem je přitom často nadměrné užívání opioidových léků proti bolesti, předepisovaných lékaři. Varovného trendu si všimla Komise pro boj proti drogové závislosti – nyní naléhá i na prezidenta Trumpa, aby zasáhl.

Komise pro boj proti drogové závislosti v čele s guvernérem New Jersey Chrisem Christiem vydala průběžnou zprávu. V ní navrhuje Donaldu Trumpovi, aby vyhlásil národní krizovou situaci v oblasti veřejného zdraví.

V desetistránkovém dokumentu autoři popisují hlavní problémy – jedním z návrhů je například vylepšit dostupnost údajů o léčbě pacientů mezi všemi lékaři. Ti by tak měli přehled nejen o stavu léčeného, ale i o tom, jaké medikamenty již dříve užíval a zda za sebou nemá drogovou minulost. Na základě těchto informací se pak lékaři mohou rozhodnout, jaké léčivo pacientovi předepíší.

Přiměřeně – rada, na kterou řada Američanů jen nerada slyší
Zdroj: Reuters

Členy komise znepokojují především počty úmrtí spojené s drogami. Denně v důsledku toho zemře asi 142 lidí. Autoři dokumentu tento počet přirovnávají k teroristickému útoku 11. září. Podle jejich výpočtů byl počet mrtvých při atentátu stejný jako počet lidí, kteří zemřou během každých tří týdnů v důsledku užití drog a léků.

  • Látky, které se používají v lékařství jako nejsilnější léky proti bolesti, kašli apod.
  • Existuje několik druhů opioidů. Mezi nejznámější patří například opiáty jako morfium či kodein. Jsou důležitou součástí řady analgetik.
  • Na opioidech využívaných při výrobě léků proti bolesti může vznikat závislost. Existuje ale také druh opioidu, který díky odlišné struktuře složení může u závislých vyvolat prudký odvykací stav.

Podle dat amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zemřelo v roce 2014 na předávkování více než 28 tisíc lidí, více než polovinu úmrtí přitom způsobilo nevhodné užívání lékaři předepsaných opiátů. Oproti roku 1999 je tak počet úmrtí čtyřikrát větší. Autoři ve zprávě uvádějí, že v roce 2015 doktoři předepsali opiátové léky proti bolesti až třetině Američanů.

Pacienti nevědí, co dělat s nevyužitými léčivy, ukázala studie

Minulý týden byla na webu JAMA Surgery zveřejněna studie, která se zabývala nadbytečným předepisováním opioidových léků proti bolesti pacientům po různých typech operací. Výzkumníci zjistili, že alespoň dvěma třetinám ošetřovaných zůstaly doma nadbytečné medikamenty. Většinou pak nevyužili více než polovinu předepsaných léčiv.

Vedoucí studie Dr. Mark Bicket uvedl, že mnoho pacientů neví, jak se nespotřebovaných prášků bezpečně zbavit. Skladují je tak doma a mohou se snadno dostat do nesprávných rukou. Z 810 zkoumaných případů se nevyužitého léčiva zbavila třetina. Méně než 10 procent lidí pak při likvidaci následovalo, nebo plánovalo dodržet patřičné kroky.

Oběťmi návykových látek ale nebývají jen jejich uživatelé. Server BBC nedávno informoval o vraždě lékaře, který odmítl předepsat požadované léky. U pacientů, kteří již nadále nedostávají opioidy za účelem léčby, hrozí riziko, že přejdou k pouličním drogám jako například heroin. Ten je v některých amerických městech levnější než pivo.

Vydáno pod