V Rusku soudí prvního ministra od pádu SSSR, měl převzít mnohamilionový úplatek

Soud v Moskvě začal projednávat kauzu exministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva obviněného z korupce. Politik znovu zopakoval, že je nevinný. Hrozí mu patnáct let za mřížemi. Zatčen byl loni v listopadu jako vůbec první ruský federální ministr při výkonu funkce. Uljukajev byl známý svými liberálními postoji.

Slyšení je předběžné a probíhá neveřejně. Soud zatím exministrovi prodloužil domácí vězení do konce ledna 2018. Uljukajev byl ministrem hospodářství od roku 2013 do podzimu 2016, předtím působil skoro deset let ve funkci místopředsedy ruské centrální banky.

Exministr čelí obvinění, že vymáhal od státního ropného koncernu Rosněfť více než dva miliony dolarů (50,3 milionu korun v tehdejším kurzu) jako úplatek za podpis dokumentů k převzetí regionální ropné společnosti Bašněfť.

Komentátor ČRo Plus Dvořák: Za případem může být Uljukajevova politická orientace (zdroj: ČT24)

Uljukajev údajně padl do protikorupční léčky, kterou zorganizovala tajná služba FSB, která se o ministra zajímala asi rok a několik měsíců odposlouchávala jeho telefon. V reakci na informace získané při odposleších se tajná služba rozhodla provést vyšetřovatelský experiment, po kterém byl ministr zadržen. Ministr měl převzít mnohakilový balík s hotovostí.

„Vyšetřovatelé tvrdí, že důkazů proti Uljukajevovi je plno, že existuje videozáznam, zvukový záznam, a dokonce, že na jeho rukou byla objevena specifická látka – peníze byly zřejmě kontaminované, jak se to v podobných případech dělá,“ uvedl komentátor ČRo Plus Libor Dvořák.

V čele firmy Rosněfť stojí jeden z nejbližších Putinových lidí

Politik jakékoli provinění popřel a zadržení označil za provokaci. Ještě před svým zatčením se veřejně vyslovil proti převzetí Bašněfti ropným koncernem Rosněfť, v jehož čele stojí Igor Sečin, považovaný za Putinova blízkého spolupracovníka.

„Případ probíhá nezvykle rychle. Už v květnu bylo uzavřeno vyšetřování. Je to podivné. Uljukajev je vystudovaný ekonom, působil jako vysokoškolský kantor. Patřil dokonce do strany Demokratická volba Ruska. Je to člověk spíše liberálních názorů, takže by mě nepřekvapilo, kdyby někomu překážel právě z těchto důvodů. Na druhou stranu podle našich diplomatů je to člověk arogantní,“ poznamenal Dvořák.

Kreml chce možná ukázat, že nikdo není nedotknutelný před nadcházejícími prezidentskými volbami, míní komentátor. Ve volbách bude pravděpodobně znovu kandidovat Putin, jenž by byl jasným favoritem. Postavit se mu chce opoziční lídr Alexej Navalnyj, který je ovšem kvůli pravomocnému rozsudku z hlasování vyloučen.

Uljukajev byl v ruských vládních strukturách považován za mocnou osobu a jeho zatčení vyvolalo v Moskvě nebývalý skandál – bylo to totiž poprvé od konce Sovětského svazu, kdy zatkli úřadujícího člena federální vlády.

Šéf Kremlu Vladimir Putin po zatčení ministra prohlásil, že výsledky vyšetřování byly dostatečné pro ztrátu důvěry a odvolání z funkce.

Kauza ale podnítila v Rusku i na Západě spekulace, že v ruském vedení se odehrává boj mezi konzervativci a umírněnými. Uljukajev byl znám jako liberál, který se vyslovoval proti rostoucím zásahům vlády do ruské ekonomiky.

Korupce je v Rusku běžná, je ale podle ruských analytiků nemyslitelné, aby ministr převzal úplatek v hotovosti, jak to podle vyšetřovatelů udělal Uljukajev. Úplatek ve výši dvou milionů dolarů je kromě toho v ruském prostředí údajně přijatelný nanejvýš pro místostarostu, nikoli pro federálního ministra.

Vydáno pod