Pálil George Washington dobrou whiskey? Přijeďte ji ochutnat do Virginie

Washington – V přepočtu za necelé dva tisíce korun si bude možné pořídit láhev žitné whiskey vyrobené podle vlastního receptu George Washingtona. Pálit a prodávat se bude v domě prvního amerického prezidenta v Mount Vernonu ve státě Virginia ve zrekonstruované palírně.

Prodej začne 4. dubna po 95 dolarech za láhev, kterých má palírna vyrobit více než 1 100. Při výrobě se přitom bude používat stejný recept a fermentační proces jako před 250 lety. Washington byl mimo jiné známý tím, že si vedl detailní záznamy. V Mount Vernonu v roce 1799 také zemřel.

Palírna založená Georgem Washingtonem ve Virginii
Zdroj: ČT24

Sudy pálenky a vysoká politika přitom šly v Americe vždycky k sobě. Cílem George Washingtona bylo hlavně vydělat peníze. Posílal kořalku i vojákům na frontu, protože rozumné množství jim zvyšovalo morálku. Když to v jeho okolí ale s pitím někdo přehnal, hned přišel o práci.

Zatímco první americký prezident měl tedy rád whiskey a Thomas Jefferson víno, nynější prezident Barack Obama vaří pivo přímo v Bílém domě - na rozdíl od Washingtona ale jen pro potřebu svou a svých blízkých; vlastní med mu do něj dodává jeho žena Michelle.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod