„Všichni jsou na straně zla,“ říká o Sýrii končící prokurátorka z vyšetřovací komise OSN

Del Ponteová: Bez politické vůle zůstanou zločiny v Sýrii bez trestu (zdroj: ČT24)

Z komise OSN vyšetřující porušování lidských práv a válečné zločiny v Sýrii odchází renomovaná bývalá prokurátorka stíhající válečné zločince Carla Del Ponteová. Podle svých slov cítí bezmoc, protože komise nemá podporu ze strany Rady bezpečnosti. Jak opozice, tak režim jsou podle ní „na straně zla“.

„Jsem zklamaná, vzdávám to. Už jsem napsala rezignační dopis a odešlu jej v nejbližších dnech,“ řekla švýcarskému listu Blick Del Ponteová, která si udělala renomé vyšetřováním zločinů proti lidskosti v bývalé Jugoslávii a Rwandě.

Komisi pro nezávislé vyšetřování v Sýrii vytvořila Rada OSN pro lidská práva v srpnu 2011, tedy už několik měsíců po vypuknutí konfliktu. Del Ponteová se k ní přidala v září 2012. Od té doby vydala mnoho zpráv, ale Damašek jí nikdy nepovolil navštívit Sýrii.

„Nemohu déle být v této komisi…, (protože) jsme bezmocní,“ vysvětlila Del Ponteová a vyčetla členům Rady bezpečnosti OSN, že „nechtějí nastolit spravedlnost“ v Sýrii. Komise opakovaně žádala RB OSN, aby pověřila Mezinárodní trestní soud vyšetřit zločiny v Sýrii, ale proti tomu se postavilo Rusko jako spojenec Damašku.

Jakmile tu je politická vůle, zejména v Radě bezpečnosti OSN, tedy mezi členskými zeměmi, může být ustaven mezinárodní tribunál ze dne na den. Ale jakmile tu není, nic se nastane. Je to úplná beztrestnost.
Carla Del Ponteová
rezignující komisařka OSN pro zločiny v Sýrii

„Ze začátku bylo dobro a zlo. Opozice byla na straně dobra a vláda v roli zla. Teď jsou všichni v Sýrii na straně zla. Vláda Bašára Asada spáchala strašlivé zločiny proti lidskosti a použila chemické zbraně. A opozice se v současnosti skládá jen z extrémistů a teroristů,“ je přesvědčena Del Ponteová.

Konflikt v Sýrii propukl v březnu 2011 potlačením demonstrací požadujících demokracii a střety mezi armádou a povstalci, ale v průběhu let se stal složitějším. Vyžádal si více než 330 tisíc mrtvých a miliony uprchlíků. „Věřte mi, tak strašné zločiny, jaké byly spáchané v Sýrii, jsem neviděla ani ve Rwandě, ani v Jugoslávii,“ řekla Del Ponteová.

Komise pro vyšetřování v Sýrii vydala prohlášení, ve kterém ocenila příspěvek a úsilí Del Ponteové o nastolení spravedlnosti. Současně zdůraznila, že „práce musí pokračovat“, a to „ve jménu nesčetných Syřanů, kteří se stali oběťmi nejhoršího porušování lidských práv a zločinů“, a proto je práce komise potřebná jako nikdy dříve.

Del Ponteová proslula svou otevřeností a impulsivností, které ji získaly mnoho nepřátel, připomněla agentura AFP. Mimo jiné dokázala dostat před mezinárodní soudní tribunál bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, aby se zodpovídal z válečných zločinů.