Itálie vyšetřuje patnáct aktivistů. Od pašeráků měli přebírat migranty a vozit je do EU

Italská prokuratura zahájila vyšetřování skupiny patnácti aktivistů německé nevládní organizace Jugend Rettet. Jsou mezi nimi Němci, Španělé či Portugalci. Panuje podezření, že ve Středomoří spolupracovali s převaděči, když od nich přijímaly migranty z Afriky. Prokuratura ale zdůraznila, že aktivisty nemotivoval zisk, nýbrž záchrana životů.

Vyšetřování zahájilo státní zastupitelství sicilského města Trapani. Týká se dvou případů ze září 2016 a letošního června. Patnáct aktivistů je podezřelých, že jako posádka lodi Iuventa navázali kontakt s pašeráky ve Středomoří a od nich převzali na svou loď migranty, které pak jako „zachráněné“ dovezli do Itálie.

Na příkaz prokuratury byla tento týden italskou policií zadržena na ostrově Lampedusa loď Iuventa, která je nyní už v přístavu Trapani pro potřeby vyšetřování.

Ostré reakce vyvolalo zveřejnění fotografií, které měly zachycovat okamžik, kdy zástupci Jugend Rettet přebírají na moři uprchlíky přímo od pašeráků lidí. Následně se objevily odposlechy, na nichž člen Jugend Rettet zakazuje komukoliv předávat fotografie ze záchranných akcí, na jejichž základě by byla možná identifikace osob.

Akce Jugend Rettet
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Organizace Jugend Rettet (Mládež zachraňuje) vznikla v květnu 2015 jako iniciativa skupiny žáků a studentů z Berlína a Postupimi znepokojených zprávami o rostoucích počtech uprchlíků utonulých ve Středozemí. „Chceme skoncovat s lhostejností evropské společnosti vůči umírání ve Středozemním moři. Zasazujeme se o humánní, spravedlivou a angažovanou azylovou politiku,“ tvrdí.

Jugend Rettet patří k několika nevládním organizacím, které minulý týden nepodepsaly kodex italského ministerstva vnitra regulujícího činnost humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři. Nepodepsali ho například ani Lékaři bez hranic.

Mezi opatření v kodexu patří zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto lodí umožnit vstup na palubu členům speciálních bezpečnostních složek, které bojují proti obchodu s lidmi. To se právě Jugend Rettet nelíbilo.

Itálie se stala letos hlavní vstupní branou migrantů z Afriky do Evropy. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přijala od začátku roku už přes 93 500 běženců.

Migrace do Evropy
Zdroj: ČT24

Členské země EU mezitím hledají cesty, jak příchod utečenců přes Středozemní moře do Itálie zbrzdit. Nedávno třeba omezily možnosti exportu nafukovacích člunů a závěsných motorů pro tato plavidla do Libye.

Unie až do konce roku 2018 prodloužila mandát námořní operace EUNAVFOR Sophia, zaměřené především proti pašování lidí ve Středozemním moři. Lodě a námořníci v rámci operace pomáhají s výcvikem libyjského námořnictva a pobřežní stráže a přispívají k uplatňování zbrojního embarga OSN.

Evropská unie také oznámila, že Libyi poskytne podporu za 46 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun) na posílení schopností země chránit si hranice. Program má zajistit zlepšení operačních kapacit libyjské pobřežní stráže.

Od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 se Libye nevzpamatovala z chaosu, čehož pašeráci lidí využívají. Země má stále dvě vlády.