Obří korupční aféra: Šéf Samsungu může jít na 12 let za mříže

Jihokorejský prokurátor žádá pro dědice skupiny Samsung I Če-jonga dvanáct let vězení za zpronevěru a korupci. Šéf jednoho z největších výrobců elektroniky na světě čelí obvinění z úplatků, které mu údajně pomohly zvýšit kontrolu nad firmou v obří korupční kauze, kvůli které byla sesazena prezidentka Pak Kun-hje.

Osmačtyřicetiletý miliardář I Če-jong, který vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia postihl infarkt, byl zatčen 17. února. Jihokorejská zvláštní prokuratura jeho a další čtyři členy vedení 28. února oficiálně obvinila z úplatkářství, zpronevěry, skrývání majetku v zahraničí a z křivého svědectví. 

Zvláštní prokuratura tvrdí, že společnost Samsung Group vyplatila organizacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (950 milionů korun), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries, s nímž nesouhlasila řada menšinových vlastníků.

Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. Fúze byla důležitá pro upevnění pozice I Če-jonga.

Obhajoba šéfa Samsungu veškerá obvinění odmítla. Podle ní zvláštní prokuratura citovala svědky, jež náležitě nevyslechla, a pracuje s důkazy, které patřičně neprověřila. Navíc prý předložila tvrzení, jež se nezakládají na pravdě. Sám I Če-jong tvrdí, že byl k předání peněz donucen.

„Nikoho ani paní prezidentku jsem nikdy nežádal, aby udělali něco ve prospěch společnosti (Samsung) nebo mé osoby,“ uvedl dědic konglomerátu třesoucím se hlasem v závěrečném vyjádření. „Hluboce lituji, že jsem zapříčinil takové zklamání, a omlouvám se za to,“ řekl.

„Ačkoli I Če-jong ze situace (úplatky získaná státní podpora fúze) v konečném důsledku těžil nejvíce, snaží se vinu svalit na ostatní obžalované,“ podotkl u soudu prokurátor Pak Jong-so. V závěrečné řeči konstatoval, že případ ilustruje těsné a zkorumpované vztahy mezi státem a velkými podniky.

Takové jednání sice dříve napomohlo rychlé industrializaci Jižní Koreje, ale nyní je vnímáno jako nepoctivé a nezákonné.