Britská ruka už k přistěhovalcům tak štědrá nebude

Londýn - Britský premiér David Cameron oznámil, že Londýn chystá zpřísnění podmínek pro přistěhovalce. Omezit se má přístup k veřejnému zdravotnictví, zpřísní se i kritéria určující, kteří přistěhovalci mají nárok na sociální dávky. Zdvojnásobí se také pokuty pro ty, kteří imigranty nelegálně zaměstnávají, nebo pro ty, kteří jim pronajímají bydlení.

Průzkumy ukazují, že přistěhovalci budou horké téma pro nadcházející volby v roce 2015 - už proto, že  Bulharsku a Rumunsku vyprší s koncem roku přechodné období imigračních kontrol. 

Konkrétní plány představil Cameron s tím, že zpřísnění by mělo nastat ještě před koncem roku. „Všem migrantům z celého evropského prostoru dáme jasný vzkaz, a ten platí i pro britské občany: Na podporu v nezaměstnanosti neexistuje žádné absolutní právo. Takový příspěvek je jen pro ty, kteří opravdu aktivně hledají práci,“ zdůraznil ministerský předseda. Příspěvky se přestanou vyplácet po šesti měsících, pokud žadatelé neprokáží, že mají reálnou šanci práci získat.

„Až skončí omezení pro příchod Bulharů a Rumunů, zpřísníme test, který určí, jací přistěhovalci mají právo na dávky,“ prohlásil ministerský předseda. Projev pronesl na jihovýchodě Anglie a sklidil tu za něj potlesk. Podle návrhu totiž budou přistěhovalci muset umět anglicky a budou to naopak místní obyvatelé, kdo dostane přednost při žádostech o dávky i zvýhodněné bydlení. „Ukončíme zvyk dostávat něco za nic. To musí platit jak u přistěhovalectví, tak u sociálních dávek,“ zdůraznil britský premiér.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Kvůli krizi i škrtům se podle průzkumů strach z přistěhovalectví stává horkým tématem. Politici to vědí, a tak boří dlouholeté tabu, kdy se kritice imigrantů vyhýbali. Londýnský příslib, že ilegálním přistěhovalcům Británie ukáže dveře, rozhodně nenechal Brusel bez odezvy. „Pokud změní například přístup k sociálním dávkám, bude to muset Evropská komise prozkoumat,“ prohlásil mluvčí Evropské komise Jonathan Todd. Čísla totiž mluví pro imigranty. O podporu jich žádá jen sedm procent, zatímco u rodilých Britů je to 17 procent práceschopných obyvatel. „Je to nebezpečné v tom smyslu, že cílí na vybrané přistěhovalce, lidi z Rumunska a Bulharska,“ říká expert na imigraci z Evropského politického centra Yves Pascouau.