Vůči výzvám k dialogu zůstává KLDR hluchá. Nejsou prý upřímné

Události: KLDR považuje nabídku k jednání za neupřímnou (zdroj: ČT24)

Šéfové diplomacie Jižní a Severní Koreje se krátce setkali v neděli v Manile. Jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha vyzvala podle jihokorejské agentury Yonhap Pchjongjang k vyslyšení nabídky k rozhovorům. Její severokorejský protějšek Ri Jong-hoa na to ale podle Yonhap prohlásil, že návrh „není upřímný“.

Severní Korea sousedí s Čínou a je zcela normální, že s ní vedeme bilaterální nebo multilaterální jednání. Měli jsme spolu intenzivní rozhovor a Čína vyzvala KLDR, aby sankce přijala s rozvahou. Aby neporušovala rezoluce a neprovokovala mezinárodní společenství raketovými nebo nukleárními testy.
Wang I
čínský ministr zahraničí

Schůzka následovala po jednomyslném přijetí dosud nejtvrdších sankcí proti Severní Koreji Radou bezpečnosti OSN. Sankce, kvůli kterým může země přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu, jsou odpovědí na nedávné raketové testy KLDR.

Přijetí postihu ocenili americký prezident Donald Trump a jeho jihokorejský protějšek Mun Če-in, kteří se v telefonickém rozhovoru dohodli na spolupráci při uplatňování maximálního tlaku na Severní Koreu. Oba prezidenti označili KLDR podle Bílého domu za „vážnou a rostoucí přímou hrozbu“ Spojeným státům, Jižní Koreji, Japonsku a většině zemí světa.

Jižní Korea chystá s USA vojenské cvičení

Prezidenti se podle kanceláře jihokorejské hlavy státu dohodli, že budou pokračovat ve spolupráci, pomáhající čelit severokorejské hrozbě, zejména před pravidelným společným vojenským cvičením na konci srpna. Prezident Mun také upozornil, že je třeba ukázat Pchjongjangu, že dveře k jednání jsou stále otevřené, pokud se KLDR vzdá svého jaderného programu.

Severní Korea dlouhodobě říká, že je připravená na jednání, která ale musí být bezpodmínečná. To znamená, že by Spojené státy ani Jižní Korea neměly po KLDR chtít, aby se před jednáními vzdala svého jaderného programu.
Jan Blinka
analytik z Asociace pro mezinárodní otázky
Americký prezident přivítal v Bílém domě jihokorejského prezidenta Mun Če-ina
Zdroj: Jim Bourg/Reuters

Rezoluce o sankcích podle šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona představují silné poselství, že Severní Koreja musí porozumět očekáváním mezinárodního společenství, které se v této věci sjednotilo. Pchjongjang musí zastavit raketové zkoušky, pokud si přeje jednat.

Podle Severní Koreje poslední sankce Rady bezpečnosti OSN narušují svrchovanost země a Pchjongjang podnikne „oprávněnou protiakci“, napsala severokorejská tisková agentura KCNA. O jakou protiakci se bude jednat, agentura neupřesnila.

Analytik Blinka: KLDR chce jednání bez předchozích podmínek (zdroj: ČT24)

Pchjongjang zopakoval své stanovisko, že dokud budou Spojené státy zastávat vůči Severní Koreji nepřátelskou politiku, o svém nukleárním programu jednat nebude. „Spojené státy dělají obrovskou chybu, pokud se domnívají, že za oceánem jsou v bezpečí,“ uvedla KCNA.

Čínské ministerstvo zahraničí v pondělí vyzvalo všechny zúčastněné strany ke zdrženlivosti a opětovně vyzvalo k řešení sporu diplomatickou cestou.