Další sankce proti Severní Koreji. Rada bezpečnosti OSN je schválila jednohlasně

Rada bezpečnosti schválila nové sankce vůči Severní Koreji. Rezoluci o dalším omezení investic i dovozu z Číny odhlasovala jednomyslně. Jde o odvetu za severokorejské zbrojení – Pchjongjang jen v červenci otestoval dvě mezikontinentální rakety. Tvrdí, že je schopen s nimi zasáhnout i území USA.

Nad doletem severokorejských raket přitom řada expertů polemizuje. Přesto nejnovější testy odsoudily kromě USA také Jižní Korea a Japonsko, tedy potenciálně nejohroženější státy. Právě tato trojice návrh nových sankcí nejvíce prosazovala.

Nový balík sankcí udeří na obchodní vazby mezi Severní Koreou a Čínou. KLDR tak může přijít až o třetinu svých výnosů z exportu. Týká se hlavně uhlí, rud a dalších surovin – tedy jedněch z mála zdrojů severokorejského obchodu.

Zakazuje také státům vydávat nová vstupní a pracovní povolení Severokorejcům, což je dalším zdrojem peněz pro režim vůdce Kim Čong-una. 

Nové sankce navíc uvalují zákaz cestování na devět Severokorejců, kteří se podílejí na bankovních a vojenských obchodech. Jejich majetek stejně jako aktiva čtyř severokorejských podniků, včetně dvou bank a jedné pojišťovny, byl zmrazen. Severní Korea bude „těžce zasažena“, řekla velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová.

Podle odhadů vyveze Severní Korea každoročně suroviny v hodnotě 3 miliard dolarů. Aktuální sankce by automaticky mohly škrtnout 1 miliardu.

USA varují Čínu kvůli neochotě zatlačit na KLDR (zdroj: ČT24)

Už na začátku roku přitom Čína výrazně pozastavila dovoz uhlí, aby zvýšila tlak na Pchjongjang. Opakované sankce ale dosud Koreu nedokázaly od vývoje raket odradit.

Peking je prakticky jedinými zahraničním spojencem KLDR a v minulosti často chránil Pchjongjang před tvrdšími dopady dopady sankcí. Nyní ale hlasoval ve prospěch rezoluce.

Sobotní rezoluce je už osmým takovým dokumentem, který RB OSN přijala od roku 2006 v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy.

Výzbroj severokorejské armády
Zdroj: ČT24

Právě Severní Korea byla hlavním tématem sobotního jednání organizace ASEAN – tedy sdružení států jihovýchodní Asie. Jejich zástupci tentokrát vůči Pchjongjangu volili ostřejší tón.

Vyjádřili obavy z „vážného ohrožení“ míru i stability a varovali Pchjongjang, že jako členský stát největšího asijského bezpečnostního fóra má povinnost vyhýbat se konfliktům.

Ochotu setkat se se svým severokorejským protějškem vyjádřila šéfka jihokorejské diplomacie Kang Kjong-wha. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho odcestoval z Pchjongjangu do Manily ale teprve během soboty a jednání, které vyústilo v prohlášení věnovaném KLDR, nebyl přítomen.