Vůdce syrské opoziční koalice Muáz Chatíb odstoupil

Damašek – Syrskou opoziční koalici opustil její dosavadní vůdce Muáz Chatíb. Lídr Národní koalice sil revoluce a syrské opozice řekl, že chce v budoucnosti pracovat „svobodně a že nemůže být k dispozici žádné oficiální instituci“. Organizaci zastřešující roztříštěné opoziční skupiny vedl teprve od listopadu, kdy vznikla. Chatíb rezignaci zdůvodnil nedostatkem mezinárodní podpory těm, kdo bojují proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada.

Světové velmoci podle Chatíba nepřestávají opozici nutit k dialogu s vládou, ale většina opozice si myslí, že Asadův režim nechal pozabíjet příliš mnoho lidí na to, aby se s ním vyjednávalo a aby byl součástí řešení konfliktu.

„Vše to, co se stalo Syřanům – od zničené infrastruktury po zatýkání desítek tisíců lidí a další tragédie – není dost na to, aby svět umožnil Syřanům účinně se bránit,“ stojí v Chatíbově prohlášení. Koalice důsledně trvá na tom, že opozici je třeba pomoci především vojensky, čemuž se ale brání i její spojenci.

Burhán Ghalijún, bývalý šéf opoziční Syrské národní rady:

„Myslím, že Chatíbovo odstoupení je velkou ztrátou nejen pro Syrskou národní radu, ale také pro celou opozici. Rád bych, aby vzal svou rezignaci zpět, zvláště v těchto těžkých dnech.“

Syrská opozice se kvůli ztrátě svého představitele podle agentury AP ocitá v chaosu, který ohrožuje snahu o sjednocení a lepší koordinaci bojovníků proti Asadově režimu. Také to může zkomplikovat podporu USA a dalších mocností, které doufaly, že opoziční koalice se projeví jako nejdůvěryhodnější subjekt, k němuž by směřovala mezinárodní podpora.

Západní mocnosti se také domnívají, že syrská opozice má být jakýmsi valem proti islámským extremistům, kteří patří k těm nejaktivnějším v boji na klíčových bojištích.

Vydáno pod