Jih Evropy dál svírá „Lucifer“. Vlna veder má první oběti

Spolupracovnice ČT Lunardi: Sucho způsobilo v Itálii obrovské škody (zdroj: ČT24)

Jihem Evropy postupuje horký vzduch z Afriky. Italové vlnu veder překřtili na „Lucifera“. Ve Španělsku, Francii, Řecku, Itálii a Chorvatsku dosahují teploty až 47 stupňů. S horkem přitom zápolí i střední Evropa, Čína a další části Asie.

V Rumunsku a Polsku už umírali lidé, další desítky skončily v jižních zemích v péči lékařů. Na Mallorce zemřel po kolapsu 17letý teenager.

Turisté i místní obyvatelé se snaží ochladit ve fontánkách, případně nosí slunečníky. Očekává se, že vlna veder potrvá nejméně do pondělí. Na Sardinii ve středu teplota vyšplhala na 44 stupňů, v Římě bylo ve čtvrtek 44, na Sicílii 42.

V Itálii je nyní o deset stupňů víc, než v tomto období bývá zvykem. Úřady lidem doporučily, aby raději zůstali doma a pili hodně vody. V Benátkách, Římě, Veroně a Florencii platí nejvyšší výstraha před horkem.

V kraji Abruzzo zemřel starší muž na úpal, uvedla spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi. „Italská města postarším lidem organizují pobyt v klimatizovaných prostorách. Prakticky všechny klimatizované budovy – úřady, banky a hlavně supermarkety poskytují lidem možnost strávit hodiny v chladnějším prostředí,“ sdělila Lunardi.

„Města musí myslet i na bezdomovce, kterých je opravdu hodně. Shromažďují se tu stovky migrantů. Zejména se jedná o poskytování jídla a pití. Pohotovost je ve všech nemocnicích,“ dodala.

Ve Florencii do soboty uzavřeli slavnou galerii

Proslulá galerie Uffizi ve Florencii musela být dočasně uzavřena kvůli poruše klimatizace. Umělecká díla ale prý ohrožena nejsou. Italští vinaři začali sklízet hrozny o několik týdnů dříve než obvykle a očekávají o deset až 15 procent nižší produkci vína oproti minulému roku. Příčinou je také suchá zima.

A podobně to vypadá i na Balkáně. V Albánii se ozbrojené složky zapojily do akce, když se spolu s hasiči snažili uhasit desítky lesních požárů při teplotách dosahujících čtyřicet stupňů. Země už požádala Evropskou unii o pomoc, aby zamezila šíření ohně směrem k metropoli Tiraně.

Úřady v Bosně oznámily, že kvůli vedru a suchu očekávají jen poloviční úrodu. Sousední Srbsko je na tom podle Reuters obdobně, úroda kukuřice a sóji bude nižší až o třetinu. V Chorvatsku je zase rekordní poptávka po energiích. „Za dvě hodiny mé dnešní směny jsem viděl čtyři lidi omdlít na ulici. Stěžovali si na vyčerpání z vedra,“ řekl Reuters dopravní policista z Bělehradu.

V Budapešti ochlazovali lední medvědy

V centrální Evropě trápí neobvyklé horko hlavně Poláky. Zoologická zahrada v maďarské Budapešti pak musela obřími bloky ledu chladit dva lední medvědy, kterým hrozilo přehřátí. Aby se osvěžili i zevnitř, servírovali jim ošetřovatelé ledově vychlazené vodní melouny.

Ve Španělsku mají teploty vyšplhat na 43 stupňů v celkem 33 provinciích, třeba v oblasti Sevilly, Granady a Costy del Sol. V červnu muselo být evakuováno na 1500 lidí z kempů a hotelů poblíž Mogueru, kde se rozšířily požáry. Ty tehdy zasáhly i Portugalsko, kde uhořely v autech desítky lidí.

V roce 2003 si horka vyžádala v Evropě životy asi 20 tisíc osob, převážně starých a jinak zranitelných lidí. Nejvíce obětí, 15 tisíc, měla vedra ve Francii.

Vydáno pod