Smrt Berezovského - pravděpodobně infarkt nebo sebevražda

Londýn/Moskva - Sebevražda nebo náhlá srdeční příhoda je podle britských vyšetřovatelů nejpravděpodobnější příčinou smrti ruského miliardáře Borise Berezovského. Oznámila to televize Sky News s odvoláním na policejní zdroje. Vyšetřovatelé v domě ruského oligarchy nenalezli nic podezřelého, neexistují ani známky svědčící o přítomnosti cizí osoby. Ruský oligarcha se údajně léčil na depresi, ztratil životní perspektivu a toužil po návratu domů. Napsal za tímto účelem údajně i dopis ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. V posledních týdnech už prý několik srdečních příhod prodělal. Přesná příčina jeho úmrtí bude známa až po pitvě za několik dní.

Berezovského usedlost v Ascotu nedaleko Londýna prozkoumali experti na jaderné, chemické a biologické hrozby, kvůli vyšetřování uzavřeli oblast několika kilometrů od domu pro místní i novináře. Spekulovalo se o souvislosti se smrtí Berezovského přítele, bývalého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 v Londýně otráven radioaktivním poloniem. Nic, co by nasvědčovalo cizímu zavinění, ale vyšetřovatelé nenašli. Blokáda ulic byla během dne odvolána.

Oficiální zprávy o důvodech smrti ruského podnikatele zatím nejsou. Přesnou příčinu určí až pitva, její výsledky budou známy za několik dní.

Podle redaktora ruského vydání časopisu Forbes Ilji Žeguljova, který s Berezovským hovořil den před jeho smrtí, miliardář za své největší přání označil návrat domů. Do Ruska se prý chtěl vrátit i přesto, že mu tam za údajné tunelování ruských firem hrozilo vězení.

Uzavřená silnice k Berezovského rezidenci
Zdroj: ČT24

V Rusku byl Berezovskij odsouzen k celkem 19 letům vězení za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za údajné vytunelování automobilky Autovaz. Byl také obviněn z pokusu o státní převrat a dalších trestných činů.

Podle Žeguljova změnil Berezovskij názor na osobu prezidenta Vladimira Putina, který byl do té doby jeho úhlavním politickým nepřítelem. Tuto informaci dnes potvrdil i Kreml. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že Berezovskij napsal Putinovi dopis. Svěřil se v něm prý prezidentovi, že hledá možnost, jak se vrátit domů.

Peskov dnes uvedl, že Kreml je ochoten uvažovat o povolení pohřbu Berezovského v Rusku. Příbuzní o místě uložení těla mrtvého ještě nerozhodli, ale pokud požádají o jeho převoz do Ruska, je údajně Moskva ochotna žádost zvážit.

Peskov v souvislosti s úmrtím Berezovského poznamenal, že pro ruského prezidenta tento člověk nic neznamenal. Někdejší blízký spojenec bývalého prezidenta Borise Jelcina byl pro Putina „neškodným nepřítelem“ a jeho vliv se „rovnal nule“, konstatoval Peskov. Berezovskij po Jelcinově smrti poměry v Rusku komentoval s velkým despektem a stal se jedním z největších kritiků Putinovy éry. Z Ruska emigroval v roce 2000.

Za jednu z příčin depresí Berezovského označují ruská i britská média prohru soudního sporu se znepřáteleným ruským miliardářem Romanem Abramovičem, která Berezovského připravila nejen o miliardy, ale i o reputaci zdatného obchodníka. Loni v srpnu s Abramovičem Berezovskij prohrál soud o vlastnictví ruské ropné společnosti Sibněfť, kde šlo o víc než pět miliard dolarů (asi 100 miliard Kč).

Oligarcha prý měl po prohraném soudu finanční potíže, byl dokonce nucen rozprodávat obrazy, vily a automobily. Těžkým úderem byl údajně pro něj i nedávný rozchod s přítelkyní Jelenou Gorbunovovou. Lékaři začali Berezovskému předepisovat antidepresiva několik týdnů po ukončení soudu. Jeden z miliardářových přátel britskému tisku řekl, že Berezovskij přemýšlel o sebevraždě. „Nic už nemá smysl. To nejlepší, co by se mi mohlo stát, je infarkt,“ prohlašoval prý ruský podnikatel krátce před svou smrtí.