Phile, Phile… tys to vymňouknul!

Punxsutawney (USA) – Nejslavnější svišť Spojených států Phil má velký problém. Kvůli nezdařené předpovědi brzkého příchodu jara mu mnozí Američané nemohou přijít na jméno a jeden prokurátor si už na něj dokonce přichystal žalobu. Pro nebohého hlodavce by tak asi bylo nejlepší, kdyby se ve své noře zase uložil k zimnímu spánku - zvlášť když východ USA dnes zasáhla navzdory příchodu astronomického jara další sněhová bouře.

Popleta Phil 2. února při každoročním rituálu předpověděl, že letos se Američané budou už brzy těšit z jara. Jak ale ukázaly následující sněhové bouře, vůbec se nestrefil. Podle některých to prý dokonce udělal schválně. Američané jej proto na sociálních sítích proklínají a prokurátor jednoho ohijského okresu na něj z recese přichystal „obžalobu“. „Punxsutawnejský Phil záměrně, promyšleně a plánovaně způsobil, že lidé věřili v brzký příchod jara,“ píše se v ní. Phil je prý vinen špatným výkladem jara, čímž se dopustil těžkého zločinu „proti míru a důstojnosti státu Ohio“.

Tradice svištích předpovědí má počátky v 19. století. Jde o to, zda svišť, když v daný den vyleze z nory, spatří svůj stín, nebo ne. Když ano, dá se čekat, že se zima ještě šest týdnů vlády nevzdá. V opačném případě se má za to, že jaro je blízko. Ačkoli příchod jara v USA věští i jiní svišti, slavnost pořádaná v pensylvánském Punxsutawney s Philem je největší a nejpopulárnější.

Východ USA zasáhla nová sněhová bouře

Východ Spojených států dnes zasáhla další sněhová bouře. Kromě hustého sněžení způsobila i lokální záplavy a dopravní kalamitu. Úřady uzavřely řadu silnic a na těch doposud sjízdných se vytvořily dlouhé kolony vozidel.

V severní Floridě napadly kroupy o velikosti tenisového míčku. Husté sněžení v Coloradu a Kansasu vedlo ke zpoždění letů a uzavření některých úseků dálnice číslo 70 vedoucí napříč centrální částí USA, a to zejména kvůli špatné viditelnosti. V Coloradu došlo k hromadné havárii asi 50 vozidel.