Podvyživených lachtaních mláďat na pobřeží Kalifornie přibývá

Los Angeles – Podél pobřeží jižní Kalifornie vymírají lachtani – potíže mají zejména jejich mláďata. Kvůli nedostatku potravy trpí podvýživou a jsou oslabená. Odborníci říkají, že za situaci může klesající počet malých ryb, kterými se zvířata živí. Na pomoc jim vyrážejí dobrovolníci, kteří se je snaží vykrmit.

Týmy záchranářů pomohou každou zimu zhruba stovce lachtaních mláďat, letos už jich ale bylo sedm set jen za poslední tři měsíce. Řada z nich putuje do záchranného centra v Laguna Beach, kde se je ošetřovatelé snaží vykrmit vším, co jim chutná – slanečky, sardinkami a dalšími malými rybami.

„Normální lachtan ve věku osmi nebo devíti měsíců by měl vážit okolo třiceti kilo. Ale my tu přijímáme i takové, kteří váží 9 kilogramů. To jsou doslova chodící kostry,“ říká Keith Matassa z mořského centra v Laguna Beach.

Jedním z dobrovolníků je i Peter Wallerstein, který sedá do auta a vyráží na pravidelnou cestu po pobřeží zkontrolovat lachtany téměř každý den už dvacet let. Pokud je některé ze zvířat zesláblé nebo nemocné, odchytí ho a začne léčit.

Se záchrannými operacemi mu pomáhá stabilní tým lidí, ale i veřejnost. Na nepřetržité tísňové lince může nález nemocného zvířete ohlásit každý. „Nacházíme je i kilometry daleko od vody, třeba pod auty. A nevíme přesně proč,“ popisuje Wallerstein.

V Kalifornii zachraňují lachtaní mláďata (zdroj: ČT24)

Mláďata stráví v péči ošetřovatelů obvykle čtyři měsíce. Když jsou dostatečně silná, mohou se vrátit do přírody. Situace lachtaních mláďat se v oblasti každoročně zlepší obvykle až během letních měsíců.