Obama ukončil blízkovýchodní cestu, Palestinci dostanou půl miliardy dolarů

Ammán/Washington – Americký prezident Barack Obama ukončil návštěvu Jordánska a vrací se do Spojených států. Ty mezitím oznámily, že uvolní půl miliardy dolarů pro palestinskou samosprávu. Tu Obama požádal, aby pozdržela plán na předání Izraele k Mezinárodnímu trestnímu soudu kvůli budování osad.

V případě půl miliardy dolarů pomoci pro palestinskou samosprávu jde o peníze vyčleněné z rozpočtů let 2012 a 2013; ministerstvo zahraničí požádalo Kongres o uvolnění dalších 200 milionů. Kongres pomoc Palestincům zmrazil za jejich kroky v OSN. Loni dosáhli ve Valném shromáždění zvýšení statusu na nečlenský pozorovatelský stát, předloni byli přijati do UNESCO jako nový plnoprávný člen. Samospráva má vážné finanční potíže, její neschopnost platit mzdy svým zaměstnancům vyvolala četné protesty.

Arabský list Aš-Šark al-Avsat dnes napsal, že Obama při svém čtvrtečním jednání v Ramalláhu požádal předsedu samosprávy Mahmúda Abbáse, aby Palestinci odložili plán předat Izrael k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) kvůli budování židovských osad na západním břehu. Právě nový status v OSN jim to umožňuje. Obama prý chce, aby samospráva počkala nejméně dva měsíce a dala Washingtonu šanci přimět Izrael obnovit mírové rozhovory. Ačkoli Obama v minulosti vždy žádal Izrael, aby výstavbu v osadách zmrazil, nyní podle izraelského tisku od tohoto stanoviska upustil. Chce prý, aby Palestinci přestali osady používat jako podmínku pro obnovu mírových jednání, pozastavených od roku 2010.

Obama byl v Izraeli a na západním břehu od středy do pátku, blízkovýchodní cestu ukončil v Jordánsku. Američtí představitelé cestu považují za úspěch, i když Obamovi poradci se dali slyšet, že se od ní čekalo tak málo, že k tomu, aby byla označena za úspěšnou, nebylo mnoho zapotřebí. Obamovi se například podařilo sblížit Izrael s Tureckem.

Obama ukončil návštěvu Jordánska

Čtyřiadvacetihodinovou návštěvu Jordánska zakončil Obama prohlídkou skalního města Petra. Jordánsko bylo poslední částí jeho čtyřdenní blízkovýchodní cesty, s králem Abdalláhem II. jednal především o Sýrii a dopadu tamní války na Jordánsko.

Do jordánského království už kvůli bojům odešlo skoro půl milionu syrských uprchlíků. Obama slíbil, že se Spojené státy budou podílet na humanitární pomoci těmto běžencům. Prohlásil také, že se USA budou snažit účinněji pomáhat syrské opozici. Poskytnou jí výcvik a zdroje, které jí umožní zajistit služby pro civilisty na dobytých územích, a posílit tak její politické postavení. Král ujistil, že Jordánsko ponechá pro Syřany otevřené hranice.

To, zda si skalní údolí Petra bude moci Obama prohlédnout, bylo do poslední chvíle nejisté, protože v oblasti je od pátku velmi větrno. Nakonec s ním ale vrtulník na asi hodinový let z Ammánu odstartoval.