Poprvé od 13. století: Papež se setkal se svým předchůdcem

Castel Gandolfo - Papež František se v letním sídle Castel Gandolfo setkal se svým předchůdcem a emeritním papežem Benediktem a společně poobědvali. Na místo dorazily i davy věřících. Benedikt XVI. je po zhruba 600 letech prvním papežem, který se svého postu vzdal. V novodobých dějinách církve tak šlo o historickou událost, protože v posledních několika staletích se papež se svým předchůdcem nikdy setkat nemohl. Sídlo Castel Gandolfo Benedikt užívá pouze dočasně, než pro něj budou upraveny prostory ve Vatikánu.

Františka dopravil na místo vrtulník, k němuž ho Benedikt přišel přivítat. Společně se pomodlili v kapli a pak následovala téměř hodinová soukromá rozmluva v knihovně sídla. Za přítomnosti tajemníků spolu pak poobědvali. Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho se Benedikt, který vypadal velmi křehce, na svůj věk těší dobrému zdraví. Při modlitbě v kapli prý chtěl Františkovi přenechat klekátko u oltáře, ale papež to odmítl. „Jsme bratři, pomodlíme se společně,“ řekl a poklekli vedle sebe. Oba byli v bílých sutanách, František měl navíc v pase šerpu.

Celé setkání trvalo dvě a půl hodiny. Benedikt pak Františka doprovodil zpět k vrtulníku, který se vydal na dvanáctiminutový let zpět do Vatikánu. Lombardi řekl, že na schůzce panovala rodinná atmosféra.

Před sídlem se shromáždil dav příznivců s fotografiemi obou mužů. Vatikán ale předem upozorňoval, že lidé zřejmě nic neuvidí, protože setkání bude ryze soukromé. Šlo o první schůzku obou mužů od Františkova zvolení.

Benedikt je prvním nejvyšším představitelem římskokatolické církve od středověku, který svatý stolec opustil ještě za svého života. Na svůj úřad rezignoval 28. února, jeho nástupce byl sborem kardinálů zvolen 13. března. Bývalý papež se patrně v květnu přestěhuje do upraveného kláštera ve Vatikánu a bude bydlet nedaleko papeže nového.

Poslední osobní setkání bývalého a současného papeže se datuje do konce 13. století. V roce 1294 kardinálové zvolili novým papežem poustevníka Pietra Angeleriho da Morone, známého jako papež Celestýn V. Před delegací, která mu přišla rozhodnutí oznámit, prchal. Nikdy se se jmenováním nesmířil, za pět měsíců abdikoval a nahradil ho kardinál Benedetto Caëtano, který se stal papežem Bonifácem VIII. Svého předchůdce na oběd nezval. Nechal ho uvěznit a Celestýn do několika měsíců zemřel.

Co bylo obsahem historického setkání? Lze se jen dohadovat…

Agentury se domnívají, že František s Benediktem mohli jednat o vzmáhajícím se sekularismu a nedořešených problémech, které František po svém předchůdci dědí. K dalším bodům mohlo patřit pronásledování křesťanů, reforma papežské kurie a také skandály spojené se sexuálním zneužíváním dětí nebo únikem tajné dokumentace z Vatikánu. „Bude to něco jako předání moci, které se ještě ve dvoutisící historii křesťanství neudálo,“ napsal italský list La Stampa. Odborník na církevní dějiny Vittorio Messori odhaduje, že Benedikt, kterého označuje jeho civilním jménem Joseph Ratzinger, jako pověstně ohleduplný člověk patrně nebude udělovat přímé rady a upozorní jen na věci k řešení.

Benedikt a František se znají od konkláve v roce 2005. Tehdy byl Argentinec Jorge Mario Bergoglio, což je Františkovo civilní jméno, Ratzingerovým soupeřem a skončil ve volbě druhý. Agentura AFP upozorňuje, že co do temperamentu se oba velmi liší - Ratzinger je znám jako uzavřený člověk, který měl hrůzu z novinek a za svého pontifikátu se neodchyloval od tradic. František je spontánní a stačil už minimalizovat veškerou pompu svého úřadu. Ve svých dosavadních projevech nicméně vždy zdůrazňoval, že možná změnil styl, ale hodlá zachovat doktrínu. Zůstává konzervativní v otázce homosexuálních sňatků, potratů i euthanasie. Z Vatikánu se už nyní ozývají nespokojené hlasy, podle nichž si František za tak krátkou dobu stačil vydobýt ohromnou popularitu, která odsoudí jeho předchůdce velmi rychle k zapomnění.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Noviny už mi nenoste, zavolal do trafiky v Buenos Aires papež František

Papež František překvapil majitele novinového stánku v Buenos Aires osobním telefonátem, aby mu oznámil, že ruší předplatné denního tisku. Svému dodavateli ranního tisku poděkoval a řekl, že už jeho služby potřebovat nebude, píše katolická agentura Catholic News Agency.

Syn majitele kiosku Daniel Del Regno vzal 18. března po poledni telefon a uslyšel: „Nazdar Danieli, tady kardinál Jorge.“ Del Regno si zpočátku myslel, že si z něj někdo dělá legraci. „Opravdu, tady Jorge Bergoglio, volám z Říma,“ trval na svém volající, který se stal papežem před deseti dny. „Byl jsem v šoku, zhroutil jsem se a nevěděl, co říct,“ řekl Del Regno argentinskému listu La Nación. „Poděkoval mi za to, jak jsem mu celou dobu nosil noviny, a popřál mé rodině všechno nejlepší.“

Danielův otec Luis Del Regno řekl, že dodával noviny kardinálu Bergogliovi každý den do jeho rezidence. O nedělích ale kardinál „docházel ke stánku v 5:30 ráno a kupoval La Nación. Pár minut si s námi povídal a pak jel vždycky autobusem do Lugana, kde hostil čajem mládež a nemocné,“ vyprávěl Del Regno.