Obyvatelé Mosulu nacházejí po návratu své domy v troskách

Obyvatelé Mosulu se vrací domů (zdroj: ČT24)

Obyvatelé iráckého Mosulu se pomalu začínají vracet do svých domovů. Většina z nich ale při návratu do osvobozeného města nachází jen spoušť a zničené domy. Mosul od léta 2014 ovládala teroristická organizace Islámský stát. Porážku Islámského státu v Mosulu oznámil irácký premiér před necelým měsícem.

Tři čtvrtě roku trvající boje mezi iráckými jednotkami a islamistickými extremisty po sobě zanechaly město duchů. Lidé, kteří ze strachu o život utekli, se teď vracejí a na místě svých někdejších domovů nacházejí trosky.

„Můj dům je ve špatném stavu. Bydleli v něm bojovníci Islámského státu. Když Bůh dá, pokusím se ho znovu postavit,“ říká jeden z místních obyvatel.

Řada domů v Mosulu musí k zemi
Zdroj: ČT24

Někteří ale takový optimismus nesdílejí a ke slovu se tak dostává těžká technika. Místní si ale demoliční práce musejí platit sami. „Viděli jste někdy, že by v takových domech někdo žil? To nejde. Jsou tam mrtvá těla a ten zápach je strašný. Vláda by měla přinejmenším zajistit odvezení tohohle nepořádku,“ žádá Karam Talal Ibrahim.

Ulice Mosulu plné trosek
Zdroj: ČT24

Mezi sutinami jsou ale kromě obětí bojů stále ještě ukrytí i někteří jejich přímí účastníci, byť většina bojovníků takzvaného Islámského státu už Mosul opustila. „Včera před námi vyběhl jeden z bojovníků a střílel na bezpečnostní jednotky. Ty ho ale zajistily a odvedly. Jsme v bezpečí, věříme v Boha. Člověk zemře, když nadejde jeho čas,“ věří Abdel Rahmen Ahmad.

Extremisté po sobě zanechali nebezpečné město plné podomácku vyrobených výbušnin. Ty bývají na rozdíl od nášlapných min přímo v domech, například v lednicích nebo pod vypínačem osvětlení. Mosulská nemocnice proto ošetřuje tisíce zraněných, a to včetně dětí.