Jordánsko se neuzavře syrským uprchlíkům. Obama slíbil peníze

Jeruzalém - Jordánský král Abdalláh II. nemá v úmyslu uzavřít hranice syrským uprchlíkům. Oznámil to v Ammánu při setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou, který slíbil, že zvýší Jordánsku finanční podporu pro potřeby utečenců o dalších 200 milionů dolarů, tedy bezmála o čtyři miliardy korun. Obama dále údajně vyjádřil znepokojení z toho, že se Sýrie stává útočištěm pro extremisty.

Obama večer přicestoval do Jordánska z Izraele. Situace v Sýrii zmítané dvouletou občanskou válkou byla podle očekávání hlavním tématem jeho jednání s králem Abdalláhem. Na společné tiskové konferenci americký prezident řekl, že se v Sýrii něco pokazilo a nebude možné to napravit ihned po skončení režimu prezidenta Bašára Asada.

Obama: „Sýrie se stává enklávou pro extremisty“

„Jsem velmi znepokojen tím, že se Sýrie stává enklávou pro extremisty, protože extremistům svědčí situace chaosu, daří se jim v mocenském vakuu,“ prohlásil Obama. Americký prezident je přesvědčen, že Asad odejde. Je prý jen otázkou, kdy to bude. Také král Abdalláh poukázal na roli radikálních muslimů v syrském konfliktu. Obává se prý, že se tyto kruhy budou snažit vytvořit v Jordánsku základnu.

Barack Obama a Abdalláh II.
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Jordánsko se potýká s přílivem už téměř půl milionu syrských uprchlíků. Uprchlíci ze Sýrie míří také do Evropské unie. Na druhém místě po Afgháncích předstihli vloni ve statistikách občany Ruska. Nejvíce žadatelů o azyl je v Německu, Francii a Švédsku.

EU se nedohodla, zda prodlouží embargo na vývoz zbraní do Sýrie

Státy Evropské unie zatím zachovávají odlišné postoje k možnosti dodávek zbraní syrským povstalcům. Dnešní neformální schůzka ministrů zahraničí unijních zemí v Dublinu nepřinesla v této věci žádné řešení. Unijní embargo na vývoz zbraní do Sýrie skončí 31. května, pokud ho členské země jednomyslně neprodlouží. S tímto embargem souvisejí i další sankce EU, mimo jiné ropné embargo, jejichž platnost by v případě nedohody rovněž vypršela.

Některé země Severoatlantické aliance se podle dřívějšího prohlášení velitele sil NATO v Evropě Jamese Stavridise začaly připravovat na možnou vojenskou akci, která by pomohla ukončit syrský občanský konflikt. Intervence by ale podle amerického generála musela být podobně jako v Libyi podpořena rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Syrský konflikt začal před dvěma lety a podle některých odhadů si vyžádal životy 70 tisíc lidí.

Syřané mohou dál utíkat do Jordánska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod