Italské námořnictvo pomůže Libyjcům v boji proti převaděčům uprchlíků

Itálie pomůže Libyi v boji s pašeráky lidí (zdroj: ČT24)

Italský parlament schválil vládní návrh na vyslání armádních plavidel do libyjských vod. Italští vojáci mají podpořit libyjskou pobřežní stráž v boji proti převaděčům migrantů.  Italské ministerstvo obrany vzápětí informovalo, že loď Comandante Borsini po obdržení souhlasu vplula do libyjských teritoriálních vod a míří k přístavu v hlavním městě Tripolisu.

Návrh v Poslanecké sněmovně podpořilo 328 poslanců, 113 bylo proti a 22 se zdrželo. Senát později hlasoval v poměru 191 pro a 47 proti návrhu.

Vyslání zásobovací lodi a hlídkového plavidla schválili minulý týden zástupci vlády po žádosti Tripolisu. Italská ministryně obrany Roberta Pinottiová v úterý ujistila, že nejde o žádný zásah do svrchovanosti Libye. Italští vojáci podle ní budou moci použít sílu pouze v případě, že budou sami napadeni.

Pinottiová a ministr zahraničí Angelino Alfano dříve uvedli, že italská mise se rodí „v atmosféře naprosté důvěry“ a že „všechny aktivity se budou odvíjet od požadavků místních úřadů“. Jaké tyto požadavky jsou, to má v Tripolisu zjišťovat speciální italský vyslanec.

Migrace do Evropy
Zdroj: ČT24

Většina z více než 93 000 migrantů, kteří zatím letos připluli k italským břehům, započala svou plavbu přes Středozemní moře v Libyi. Ta se zatím nevzpamatovala z chaosu vyvolaného svržením Muammara Kaddáfího v roce 2011 a pašeráci lidí toho ve velkém využívají.