Zemřel spisovatel Achebe, „v jehož přítomnosti padaly stěny vězení“

Londýn - Zemřel Chinua Achebe, spisovatel „v jehož přítomnosti padaly stěny vězení“, jak jej popsal jeho obdivovatel, bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandel. Jeden z nejslavnějších afrických spisovatelů skonal ve věku 82 let. O smrti nigerijského romanopisce a básníka, který je považován za otce moderní africké literatury, informovalo nakladatelství Penguin. Achebe zemřel po krátké nemoci.

„Byl také milovaným manželem, otcem, strýcem a dědečkem, jehož moudrost a odvaha jsou inspirací pro všechny, kdo ho znali,“ uvedl jeho agent Andrew Wylie. Achebe na sebe poprvé výrazně upozornil již před více než 50 lety románem Svět se rozpadá.

Kniha pojednává o osudném střetnutí afrického kmene s britskými kolonialisty v 19. století. Román, který v roce 2003 vyšel i česky, se poprvé věnoval kolonialismu z perspektivy afrických obyvatel. Kniha patří mezi nejčtenější díla moderní africké literatury, byla přeložena do 50 jazyků a prodalo se jí přes deset milionů výtisků.

Most mezi Afrikou a Západem

Vedle kolonialismu patřila k dalším velkým tématům Achebeho devastace, kterou Nigérii a dalším africkým zemím přinesly převraty, vojenské vlády a diktatury. V jeho románech však prosvítala i naděje na změnu, demokratizaci a úbytek téměř všudypřítomné korupce.

Achebe žil dlouhá léta ve Spojených státech a stal se mostem mezi Afrikou a Západem a také vzorem i zároveň srovnáním pro další generace afrických tvůrců. Jeho knihy silně inspirovaly mimo jiné i již citovaného dlouholetého bojovníka proti apartheidu a bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu.

Za svůj život získal Achebe, který byl od nehody v roce 1990 upoután na vozíček, celou řadu prestižních ocenění, včetně mezinárodní Man Bookerovy ceny. Své romány psal anglicky a hájil užívání angličtiny v africké literatuře. V češtině vyšla vedle jeho prvotiny i některá jeho další díla, například Muž z lidu nebo Už nikdy klid. Jeho kratší texty byly publikovány ve sbírce Postkoloniální myšlení.

Byl Joseph Conrad rasista?

Roku 1975 vyvolal Achebe rozruch přednáškou Obraz Afriky: Rasismus v Conradově Srdci temnoty, v níž ceněného anglického romanopisce Josepha Conrada kritizoval jako rasistu. „Conrad nacházel barbarství i v srdci Evropana (…) Proti tomu Achebe protestoval s odůvodněním, že Conrad Afričany redukoval právě jen na divochy a barbary. Sám pak v dalším článku naopak polemizoval s představou, že by individualismus měl být něčím, co je vlastní pouze západní kultuře,“ píše Jan Lukavec ve své recenzi Postkoloniálního myšlení.