Tři roky mrtvý Magnitskij před soudem: Rusko chce udělat v kauze jasno

Moskva – Senát moskevského soudu začal dnes projednávat ostře sledovanou kauzu auditora Sergeje Magnitského. Případ nebyl odložen, třebaže jeho hlavní obviněný je tři roky po smrti. Právník Magnitskij byl v roce 2008 uvězněn za údajné daňové úniky ve výši 522 milionů rublů (asi 335 milionů Kč), kterých se měl dopustit spolu s americkým podnikatelem Williamem Browderem, šéfem investičního fondu Hermitage Capital.

Ke kontroverznímu rozhodnutí stíhat mrtvého se podle oficiálních prohlášení ruská justice odhodlala proto, aby do případu sledovaného v Rusku i daleko za jeho hranicemi vnesla definitivně jasno. Mrtvého Magnitského a v Británii žijícího Browdera dnes před soudem zastupovali státem přidělení obhájci. Prvním jejich úkonem byla žádost o odvolání žalobce kvůli zaujatosti, kterou soudce Igor Alisov zamítl. Případ Magnitského má šedesát svazků a jeho ozvěnou se kromě protestů domácích i zahraničních stal nový protiruský zákon amerického Kongresu.

Obhájci dnes vyzvali soud, aby přerušil jednání a vyžádal si stanovisko ruského ústavního soudu. Ten by měl posoudit, zda je vůbec přípustné vést soudní při i po smrti obviněného. Soudce Alisov návrh zamítl. Ruský ústavní soud se touto otázkou zabýval už v roce 2011 a rozhodl, že posmrtné pře jsou možné; v opačném případě by prý pozůstalí ztratili možnost očistit jméno obviněných nebožtíků. V případě Magnitského ovšem soud pokračuje v projednávání kauzy i přesto, že si to pozůstalí výslovně nepřejí.

Pozornost v kauze Magnitského vyvolává zejména fakt, že krátce po svém zatčení auditor nařkl vysoce postavené státní úředníky z obřího podvodu na státním rozpočtu, z něhož prý ukradli 5,4 miliardy rublů (asi 3,4 miliardy korun). V listopadu 2009 ale Magnitskému podle oficiální verze selhalo srdce v důsledku chronické cukrovky a žloutenky. Přátelé Magnitského jsou přesvědčeni, že ho dozorci ubili. Podle obhájců lidských práv měl na těle stopy po mučení.

Magnitského jméno se během několika let stalo synonymem korupce a soudní zvůle v Rusku. Dostalo se koncem loňského roku i do názvu amerického zákona, který vystavuje sankcím několik desítek ruských státních úředníků a soudců odpovědných za porušování lidských práv. Magnitského zákon zatížil rusko-americké vztahy a zbrzdil jejich „restart“, který se měl stát jedním z pilířů zahraniční politiky prezidenta Baracka Obamy.

Z nevyjasněné smrti Magnitského nebyl nikdo obviněn, ruská prokuratura v minulých dnech případ odložila. Vyšetřovatelé dnes upřesnili, že podíl na úmrtí nemocného auditora má vězeňská lékařka Larisa Litvinovová. Stíhána ale být nemůže, protože kauza je promlčená.

Vyšetřovatelé dnes ještě před zahájením soudu vydali prohlášení, podle něhož stíhání daňových deliktů Magnitského a jeho tvrzení o rozsáhlých podvodech v ruském justičním systému nemají žádnou souvislost. Podle vyšetřovatelů pro jeho „útoky“ nejsou žádné důkazy a jejich souvislost se stíháním samotného auditora se neprokázala. „Místo toho, aby ukázali na viníky, kteří zavinili smrt Magnitského, tu předvádějí takovou šaškárnu,“ komentovala soud předsedkyně ruského Helsinského výboru Ljudmila Aleksejevová.

Vydáno pod