V Calais se opět hromadí migranti. Francie se snaží zabránit vzniku nové "Džungle"

Horizont ČT24: Francie nechce přihlížet vzniku nové "Džungle" (zdroj: ČT24)

Zásahy pepřovým sprejem, otřesná hygiena, šikana. Tak humanitární pracovníci popisují situaci v severofrancouzském Calais. Loni tam sice úřady divoký uprchlický tábor zvaný „Džungle“ vyklidily, stovky uprchlíků se tam ale po neúspěšných pokusech dostat se do Británie vrací. Vláda čelila kritice za to, že se o ně nijak nestará a nechává je žít v nedůstojných podmínkách. Paříž proto v okolí přístavu otevře dvě nová střediska a dá jim k dispozici mobilní hygienická zařízení. Starostka města s plánem nesouhlasí.

Stovky uprchlíků znovu v Calais sní svůj sen o cestě do Británie. Podle nevládních organizací vláda nad jejich dramatickými životními podmínkami dosud mhouřila oči.

Před pár týdny zazněla z ministerstva vnitra výzva, aby humanitární pracovníci šli své schopnosti uplatňovat jinam. Jenže následně do věci vstoupil prezident Emmanuel Macron s urgencí, že s lidmi spícími na ulici se do konce roku musí skoncovat.

Uprchlíci odteď mají mít přístup k vodě, jídlu, hygieně a dostat možnost zaregistrovat svou žádost o azyl. To všechno pod jednou podmínkou. „Nesoustředit je na jednom místě, aby se kolem znovu nevytvořily tábory,“ říká ministr vnitra Gérard Collomb.

Takzvanou Džungli mají ještě všichni v Calais v živé paměti. Tamní starostka proto s novým plánem nesouhlasí.

Podle nevládních organizací zacházela policie s migranty hrubě

Ještě nedávno přitom ministerstvo vnitra čelilo nařčení, že nechává policisty, aby uprchlíky šikanovali. „Můžeme se domýšlet, že to je strategie státních i regionálních úřadů, aby se uprchlíci a žadatelé o azyl znovu neusídlili v Calais a okolí,“ tvrdí Benedicte Jeannerodová z francouzské pobočky organizace Human Rights Watch.

Podle nevládních organizací stříkají policisté migrantům pepřový sprej do jídla, do oblečení i do spacích pytlů. Policisté to označují za lež a upozorňují na to, že soud zatím žádné podobné stížnosti nevyhověl.

„Neumím si představit policistu, jak používá plyn na deku nebo na jídlo, jak oni tvrdí. Máme etický kodex, jednáme v rámci zákona,“ ujišťuje zástupce Národního policejního svazu Frédéric Balland.

Soudci zatím žádného policistu nepotrestali, ale zkritizovali úřady za to, že nezajišťují uprchlíkům základní potřeby. A nařídili jim, aby pro ně otevřely kohoutky s vodou. I kvůli jejich verdiktu musela vláda svůj přístup změnit.