Co s plasty z moře? Španělská firma z nich vyrábí luxusní oblečení

Horizont ČT24: Výroba luxusního oblečení z plastů z moře (zdroj: ČT24)

Zejména v létě moře zaplavují umělé sáčky a další předměty od turistů, které škodí zvířatům i rybářům. Madridská značka ale našla způsob, jak je díky speciální technologii přeměnit v látky, z nichž pak vyrábí luxusní oblečení.

Procesu přeměňování odpadových materiálů v materiály nové a mnohdy lepší se říká upcyklace. Plasty ve vodě se množí především v létě, kdy pláže navštěvují statisíce turistů. Dokazuje to i každodenní úlovek španělských rybářů u pobřeží Costa Blanca, kteří mají sítě plné nejen ryb, ale i plastového odpadu.

„Naše živobytí závisí na moři, a proto ho musíme čistit. Bylo by jednoduché, kdybychom všechno, co chytíme, zase hodili zpátky. Ale místo toho třídíme plasty do pytlů a odpoledne je ukládáme do kontejnerů,“ konstatoval rybář Vicente Sana.

V kontejnerech čekají plasty na přeměnu. Nejprve se rozdrtí a slisují na pelety, z nichž se pak upřede vlákno a nakonec látka na oblečení. Oděvní firma Ecoalf už takto zrecyklovala 30 milionů plastových lahví. „Průměrně padne kolem 60 plastových lahví na každý metr látky. Na toto sako se jich mohlo spotřebovat 80 až 90,“ uvedl zakladatel společnosti Javier Gojeneche.

Designové zboží výhradně z plastových vláken prodává firma v luxusním butiku v centru Madridu. „V lednu jsme provedli test – tisíc potápěčů vyzvedlo z oceánu 7,5 tuny plastového odpadu za jediný den, každý z nich tedy 7,5 kilogramu. Je to obrovský problém,“ podotkl Gojeneche.

Sběr plastů na pláži
Zdroj: ČT24

Jen ve Středozemním moři plave kolem tří tisíc tun plastů, které ryby nebo obojživelníci snadno spolknou. Vědci je našli v trávicím ústrojí třeba u devadesáti procent mořských želv. I když plasty na výrobu šatů sbírá už kolem dvou tisíc rybářů, do svých sítí jich zachytí jen malý zlomek.