Asad přišel při výbuchu v mešitě o „svého“ imáma

Damašek - Při atentátu v mešitě Imán v centru Damašku bylo zabito 42 lidí, dalších 82 je podle ministerstva zdravotnictví zraněno. Mezi mrtvými je i vysoce postavený muslimský duchovní, prorežimní sunnitský imám Muhammad Saíd Butí.

Butí byl imámem slavné damašské Ummajovské mešity a každý pátek pronášel ve státní televizi oficiální kázání. Byl to dlouholetý stoupenec syrského prezidenta Bašára Asada, který jeho smrtí ztrácí jeden z mála zbývajících pilířů podpory v řadách většinových sunnitů, kteří proti Asadovi povstali a usilují o jeho svržení. Asad a jeho klan patří k menšině alávitů, což je odnož šíitského islámu.

Butí byl kontroverzní osobou od počátku povstání proti Asadově vládě, vedeného sunnity. Opozice ho zatracovala jako náboženskou hlásnou troubu podporující režim. Nezapomnělo se hlavně na kázání, v němž Butí krátce po vypuknutí lidové revolty řekl Asadovi, že měl vidění, že Sýrie zažije „boží hněv“, ale přežije.

Muhammad Saíd Butí
Zdroj: ČTK/AP/SANA

V jednom ze svých pravidelných televizních kázání Butí označil opozici proti Asadovi za „vyvrhele“. Svého postavení využíval také k výzvám, aby Syřané vstoupili do armády a pomohli Asadovi porazit jeho rivaly.

OSN prošetří použití chemických zbraní v Sýrii

Syrská vláda včera vyzvala Mezinárodní společenství, aby případné užití chemických zbraní prošetřila. Vyšetření úterního útoku v provincii Aleppo, kdy byly údajně použity chemické zbraně, požaduje i syrská opozice.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun chce, aby vyšetřování začalo co nejdříve. Je přesvědčen, že to bude složitý úkol, při němž bude nutná spolupráce obou stran, zejména pokud jde o ničím neomezený přístup na místo. To prý zdůraznil i syrským úřadům.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Aleppo Media Center, AMC

Ty o prošetření případu ve středu OSN požádaly. Syrská vláda i syrská opozice, které se z činu navzájem obviňují, také po mezinárodním společenství chtějí, aby zabránilo použití chemických zbraní v zemi, kterou již dva roky sužují boje.

Povstalci ve středu informovali ještě o druhém údajném útoku chemickými zbraněmi, k němuž mělo dojít v Damašku. I když prý Pan ví i o dalších podobných nařčeních, dnes zdůraznil, že šetření OSN se soustředí pouze na incident v Aleppu. Na vyšetřování se bude podílet také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a Světová zdravotnická organizace (WHO).

Rozhovor se Štěpánem Macháčkem (zdroj: ČT24)