Šéf komunikace Bílého domu Scaramucci po pár dnech ve funkci končí

Americký prezident Donald Trump se rozhodl odvolat šéfa komunikace Bílého domu Anthonyho Scaramucciho, který byl do funkce jmenován teprve před deseti dny. Informaci amerického deníku New York Times, potvrdil Bílý dům s tím, že sám Scaramucci dospěl k názoru, že by měl odejít. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová připustila, že Trump pokládal za nepřiměřené nedávné slovní výpady Scaramucciho vůči kolegům. Žádnou další funkci v Trumpově administrativě mít Scaramucci nebude.

Listy New York Times a Politico tvrdí, že Trump bývalého finančníka z Wall Street propustil na nátlak nového personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, kterého prezident v pondělí oficiálně uvedl do funkce.

„Pan Scaramucci cítil, že je nejlepší nechat personálnímu šéfovi Johnu Kellymu volný prostor a umožnit mu vybudovat svůj vlastní tým,“ uvedl Bílý dům.

„Prezident byl zcela jistě názoru, že Anthonyho výroky jsou nepřiměřené pro člověka v jeho pozici,“ řekla později mluvčí Bílého domu Sandersová. Sám Scaramucci prý nechtěl být břemenem pro Kellyho. Mluvčí rovněž prohlásila, že nový personální šéf Bílého domu bude mít „veškerou pravomoc“ k tomu, aby do Bílého domu vnesl řád a disciplinu.

Horizont ČT24: Scaramucci v Bílém domě skončil (zdroj: ČT24)

Scaramucci se minulý týden dopustil ostrých verbálních výpadů proti svým kolegům, včetně předchozího personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse a hlavního Trumpova stratéga Steva Bannona. Priebuse obvinil z úniků informací a vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se jeho jednáním zabýval.

Nejnovější změna je jen další z mnoha, které se v poslední době udály na klíčových postech v okolí prezidenta a v jeho administrativě. Pozorovatelé poměry v Bílém domě označují za chaos, což Trump při uvedení Kellyho do funkce odmítl a řekl, že vše běží „velmi dobře“.