Šéfce MMF prohledala policie byt - kvůli podezření ze zpronevěry

Paříž - Francouzská policie prohledala pařížský byt Christine Lagardeové. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) je vyšetřována kvůli údajnému zneužití postavení a podílu na zpronevěře veřejných fondů v době, kdy ještě byla francouzskou ministryní financí. Pokud by byla uznána vinnou ze zpronevěry veřejných prostředků, mohla by být odsouzena až k deseti letům vězení a pokutě 150 000 eur.

Vyšetřování se vede ve věci odškodného pro kontroverzního někdejšího ministra socialistické vlády a později přítele tehdejšího pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho, podnikatele Bernarda Tapieho. Lagardeová údajně v roce 2008 rozhodla, že se jeho vleklý spor z 90. let bude řešit v rozhodčím řízení. Arbitráž pak podnikateli, který u soudu prohrál a odvolal se, přiřkla 285 milionů eur (přes sedm miliard korun).

Tapie chtěl odškodné na základě argumentu, že bývalá státem vlastněná banka Crédit Lyonnais ho v roce 1993 podvedla, když prodala jeho akcie ve společnosti Adidas.

Kritici Lagardeové vytýkají, že zvolila soukromou proceduru (tedy arbitráž), i když šlo o veřejné prostředky, a že se proti rozhodnutí arbitráže neodvolala. Tvrdí také, že věděla o předpojatosti některých členů arbitrážní komise. Lagardeová se brání tím, že žádný zákon neporušila. Obvinění je prý nepodložené a politicky motivované.

Telefonát Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

„Lagardeová si nemá co vyčítat. Tato domovní prohlídka slouží k tomu, aby se ukázala pravda, a přispěje k tomu, že moje klientka bude zbavena veškeré trestní odpovědnosti,“ prohlásil advokát Lagardeové Yves Repiquet. Vedení MMF se k policejní prohlídce nechtělo vyjádřit. Připomnělo ale, že Lagardeové vyjádřilo důvěru již před jejím jmenováním do čela MMF v červenci 2011. Oficiální vyšetřování francouzské političky a ekonomky přitom začalo stejný rok o několik měsíců dříve. 

Vydáno pod