Některé země NATO začínají připravovat akci v Sýrii

Washington - Některé země Severoatlantické aliance začaly připravovat možnou vojenskou akci, která by pomohla ukončit syrský občanský konflikt. Velitel sil NATO v Evropě, americký generál James Stavridis, to v úterý oznámil brannému výboru amerického Senátu. Intervence by ale podle jeho slov musela být podobně jako v Libyi podpořena rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Situace v Sýrii se podle Stavridise stále zhoršuje a konec civilní války je v nedohlednu. Některé alianční země proto prý začaly připravovat možné vojenské operace, které by s touto patovou situací skoncovaly a pomohly oddílům syrské opozice. Kromě jiného připadá v úvahu využití letectva k vytvoření bezletového pásma a poskytnutí vojenské pomoci opozici.

RB OSN v roce 2011 umožnila operaci NATO v Libyi přijetím rezoluce. „Budeme-li povoláni, jsme připraveni zapojit se stejně, jako jsme to udělali v Libyi,“ řekl Stavridis. O možnosti bezletové zóny, zbrojního embarga a vyzbrojení opozice jednají jednotliví členové NATO, na půdě aliance se zatím nevyjednává.

James Stavridis:

„Osobně se domnívám, že by bylo užitečné prolomit bezvýchodnou situaci a svrhnout režim prezidenta Asada.“

Na dotaz, zda se zvažují také vojenské akce proti syrskému letectvu, Stavridis přitakal. Aliance na žádost Ankary umístila v Turecku poblíž syrských hranic baterie protiraketové obrany, která může být podle Stavridise použita i k sestřelení letadel. Generál ale zdůraznil, že Turecko trvá na tom, aby byly rakety využity jenom k obranným operacím, takže k jiné akci je zapotřebí dohoda členů NATO. „Od toho jsme ještě daleko,“ řekl Stavridis.

„Mezinárodní společenství není v otázce zásahu v Sýrii jednotné. Jedná se o osobní názor vysoce postaveného představitele NATO. Domnívám se, že ani Severoatlantická aliance si není jista tím, že je záhodno zásah provést. Mohl by se z toho stát výrazný diplomatický konflikt. Sýrie a její pozice je jiná, než byla pozice Libye. Jedná se o hráče nesrovnatelně lépe integrovaného do mezinárodních struktur,“ upozornil politický geograf z FSV UK Michael Romancov.

Vojáci syrské opozice
Zdroj: Sebastiano Tomada/Sipa USA/ISIFA

Snaha změnit politický systém silou nikdy nevedl k demokracii

„Možnost změnit nějaký politický režim silou je fenomén, do kterého se Spojené státy a část jejich spojenců pustily v posledních dvaceti letech několikrát. A ani v jediném případě to nedopadlo tak, že by na konci procesu byl jednoznačně demokratický režim. Provést něco takového v Sýrii, která má silnou podporu ze strany Ruska a Číny, by mohlo být kontraproduktivní z hlediska vztahů mezi těmito mocnostmi,“ dodal Romancov.

Michael Romancov:

„Rusko a Čína investovaly do Sýrie ohromné množství finančního a politického kapitálu a nebudou chtít se založenýma rukama sledovat, jak jim Američané Sýrii vyfouknou.“

Zastavte používání chemických zbraní, žádají opozice i vláda

Syrské střely v minulosti několikrát zasáhly území Turecka a nedávno také Libanonu. V úterý byla v Aleppu údajně použita chemická zbraň, což Rusko a Írán potvrdily. Naopak americký prezident Barack Obama vyjádřil ohledně útoku pochyby. Podle něj by bylo použití chemické zbraně tragickou chybou.

V reakci na úterní útok syrská vláda i opozice požádaly světové společenství, aby zabránilo použití chemických zbraní v Sýrii.

Syrské ministerstvo zahraničí v dopisu určeném OSN píše, že „hanebný úterní útok spáchaly teroristické skupiny, povzbuzené ochotou Evropy i Ligy arabských států vyzbrojovat“ opozici. V textu se zdůrazňuje, že „pokud chemické zbraně (v Sýrii) jsou, pak nebudou nikdy použity proti Syřanům“. Ministerstvo v dopisu požaduje, aby světové společenství „teroristickým skupinám rozhodně zakázalo pokračovat v nebezpečných zločinech“.

Opozice vydala prohlášení, v němž tvrdí, že vláda prezidenta Bašára Asada pokračuje ve zločinech. Žádá proto mezinárodní vyšetření úterního útoku. Mezinárodní vyšetřovací skupinu prý na místo zavede opoziční vláda, která se právě sestavuje. „I když jsou chemické zbraně ve světě zakázané, existuje stále více důkazů, že je (syrská) vláda používá,“ stojí v prohlášení.

O chemickém útoku v Aleppu nepochybuje kromě Damašku ani Rusko, Írán a Izrael.

Vydáno pod